Menu

.      

325 aastat kooliharidust Rõuges

Kontsertaktusel üles astunud Rõuge põhikooli praegused õpilased. 	  Foto: BIRGIT PETTAIKOOL • 8. juunil leidis Rõuges aset iga viie aasta tagant korraldatav Rõuge kooli kokkutulek. Kuna samal päeval toimus ka Rõuge rattamaraton, siis oli kogu päeva vältel Rõuge inimesi ja nendega kaasnevat saginat täis.

Kokkutuleku registreerimine algas kell 15, pärast seda võis näha juba vanu klassikaaslasi omavahel kätlemas ja vanu aegu meenutamas.

Kokkutuleku kulminatsiooniks oli kontsertaktus Rõuge kirikus. Sõna võtsid Rõuge praegune koolidirektor Toomas Raju, vilistlane ja praegune Rõuge vallavanem Tiit Toots ning Rõuge kirikuõpetaja Mait Mölder.

Kontserdil astusid üles praegused õpilased ja vilistlaskoor Helikoor, kes omal ajal laulsid väga tuntud lauluõpetaja Heli Teppo käe all. Ilus ja liigutav kontsert võttis nii mõnelgi silma märjaks. Laiemale publikule tuli esitusele ka „Rõuge kooli laul”, mille viisi autor on Jane Reiljan ja sõnade autor Mirjam Loertscher.

See punastest telliskividest praeguseks renoveeritud koolimaja sai 1966. aastal juurdeehituse, millele lisandus 2003. aastal ajakohane ja ruumikas spordihoone. Tänavu täitub põhjaliku uuenduskuuri läbinud koolihoonel 130 aastat teenistust haridustemplina. Foto: BIRGIT PETTAIPidulik kontsertaktus Rõuge kirikus tõi kokku vilistlasi ja õpetajaid läbi aegade. Kirikust väljunud, hakkas igaüks oma otsima. Mõnel läks paremini, teistel veidi halvemini – oli nii neid klasse, kus oli kohal valdav enamus, kui ka neid, kel vaid paar-kolm klassikaaslast kohal. Mõnd õpetajat võis näha pärast aktust nii-öelda omasid tervitamas ja kokku lugemas.

Soovijatel oli võimalus osaleda bussiga õppekäigul, kus tutvustati uuenenud Rõuget. Näiteks käidi vastvalminud Rõuge lasteaias ja Ööbikuoru Villas. Käidi ka endiste õpetajate ja töötajate kalmudel küünlaid süütamas.

Koolimajas oli võimalus külastada erinevaid näitusi ja tubasid. Paljud vilistlased otsisid vanu klassiruume, kus omal ajal sai koos õpitud.

Õhtupoolikul sai kooli sööklas hilist lõunasuppi ja saiakest ning pärast seda jätkus kokkutulek peoga kolmes saalis: lõõtsad ja ühislaulmine sööklas koos Alo Pihu ning Ilmar Aidaga, spordisaalis mängis tantsuks ansambel Säde ja üllatusesinejad ning aulas toimus disko Hektor Glear Venelt. Avatud oli ka puhvet.

Koolipere

Rõuge põhikool on kaasaja nõuetele vastav ning oma nägu otsiv, üksteisest hooliv ja sõbralik kool. Rõuge kooliperes oli 2012/2013. õppeaastal 164 õpilast ja 32 töötajat.

Kooliaasta jooksul on Rõuge kool alati avatud kõigile heatahtlikele külalistele, suviti võõrustatakse ka laagreid.

Märkimisväärne on Rõuge vallavalitsuse toetus, Rõuge põhikooli hoolekogu aktiivsus ja härra Alexander von Samsoni ning temanimelise fondi toetus. Viimane on aastate jooksul kooli toetanud 140 000 euroga.

Rõuge põhikool püüab olla arenev ja õpilaste arvu poolest kasvav maakool. Rõuge kool on ainuke Võru maakonna kool, mis uuest õppeaastast võtab kasutusele koolivormi. Lähimad suuremad projektid on mänguväljaku väljaehitamine ja spordiväljaku rajamine.

Huvitegevus

Rõuge koolis tegutseb 20 huvialaringi, mille tegevustest kõigil kooli õpilastel on võimalus osa võtta. Valikus on hulgaliselt muusika- ja pilliõpperinge, liikumise, tantsu ning spordiga seotud ringe, maalimine ja keraamika, puutöö ning kangakudumine, maleõpe ja õpilasfirmad, õpioskused ning näitemäng. Lähema aja tulevikuplaanideks on robootika ja programmeerimine.

Sagedased sündmused, ekskursioonid, õppekäigud, teatrikülastused, projektreisid, kontserdid, külalislektorid ja osavõtt erinevatest võistlustest-olümpiaadidest tagavad selle, et elu koolis on põnev ning mitmekesine.

20 PÄEVA ENIMLOETUD