Menu

.      

EELK Võru Püha Katariina kirik 1793–2013

Hetk pühapäevasest Katariina kiriku 220. aastapäevale ja Kriisade oreli 100. aastapäevale pühendatud pidulikust jumalateenistusest, mida juhatasid kirikuõpetajad Andres Mäevere (pildil keskel) ja Villu Jürjo.     Foto: Võrumaa TeatajaPõhjatumaist sügavusist hüüan ma sinu poole, Jehoova! Issand, kuule mu häält …

JUUBEL • Aastaarvudest on näha, et Võru Evangeelne Luterlik Püha Katariina kirik tähistab sel aastal juubelit. Nimelt toimus 220 aastat tagasi ehk 24. juulil 1793 äsjavalminud esimese kiriku õnnistamine Võru linnas. Ehituse algkapitaliks kinkis kogu Venemaa keisrinna ning ühtlasi ka Eesti- ja Liivimaa  kubermangude valitseja Tema Majesteet Katariina II (1729–1796) noorele Võru linnale 28 000 hõberubla, mis on võrreldavas vääringus tolleaegse Võru mõisa ostuhinnaga 57 000 rubla hõbedas. Vene tsaaririigi hõberubla, millele tuginevad ka Võru kiriku müürid, on kestnud praeguseni ning kestab ka tulevikus, samas teiste vürstiriigikeste veeringud on ammugi unustatud ja tolmuks pudenenud.


Arvatakse, et austusest Tema Majesteedi vastu nimetati äsjavalminud jumalakoda Katariina kirikuks, kuid tõesemalt tundub, et kirik on pühendatud pühale Katariinale Aleksandriast, kes on üks Hommiku- kui ka Õhtumaa kiriku poolt austatavatest pühakutest.

20 PÄEVA ENIMLOETUD