Menu

.      

Elada on võimalik kainelt

Vaatamata maad võtvale lausjoomisele ning joogikohtade ja -ürituste üha suuremale populaarsusele, joomase peaga autojuhtimisele-ujumisele ning suhtumisele, et kainelt pole võimalik elada, on siiski mitmeid viiteid, et kainelt on võimalik elada.

Kainestavalt mõjus kolmapäeval Tilsi poe juurde rajatud kohvikus toimunud teenuskeskuste arutelul Sänna kultuurimõisa peremehe Hendrik Noore jutt, et mõisa juurde rajatud poes ei müüda alkoholi. Kuidas on selline asi võimalik, kui üldine arvamus on selline, et ilma alkoholi ja tubakata pole võimalik poodi ülal pidada?


Pilt on illustratiivne  FOTO: VTSänna kultuurimõisa kogemus näitab, et poodi saab pidada ilma alkoholita. Mõisal on õnnestunud lahti saada ka meestest, kes varem poe juures õlut jõid ja vana kombe kohaselt edasi tiksusid. Neile mõjus jutt, et minge jooge kodus. Selline jutt on õigustatud, sest Eesti seadus keelab alkoholi tarvitamise avalikus kohas.


Linnast maale saabunud inimeste jaoks on esimene mulje, et „seal ainult juuakse”. Mulje tekib omakorda poe juures istuvatest ja purjutavatest inimestest. Olgugi, et need inimesed võivad olla külas ainsad purjutajad ja istuvad poe juures, kuna kuhugi mujale pole neil jooma minna, jääb sellest plekk külge tervele maaelule. Maal joomist on ära märkinud isegi endine peaminister, praegune Eesti kõrgeim ametnik – eurovolinik Siim Kallas.


Sännas on napsimeeste poe juurest eemale peletamine mõjunud positiivselt. Kained inimesed julgevad jälle poe juurde tulla ja külastajate jaoks on Sänna muutunud turvaliseks. Paari viimase aasta jooksul on Sännasse juurde kolinud 35 inimest ja mõned on veel saabumas, mistõttu tegeletakse põhikooli asutamisega.


Hendrik Noor rääkis, et hoiab ise samuti kainet joont ja võtab mõne õlle vaid kuumal suvepäeval kosutuseks pärast raske töö tegemist. Tema eeskuju kahjuks paljud ei järgi, sest Eestis on alkoholist saanud kergeim lahendus oma murede leevendamiseks. Alkoholi asemel on palju parem lahendus murekoolitus, mille spetsialistid on sel nädalavahetusel Sännas. Kasutagem võimalust!

20 PÄEVA ENIMLOETUD