Menu

.      

Võru valla veeprojekt venib maaomaniku vastuseisu tõttu

VENIMINE • Valla veeprojekt on lõpusirgel, aga venib maaomaniku vastuseisu tõttu. „On jäänud veel ehitada paarsada meetrit trasse Meegomäe külas Rõõmu teel, kus ehitustööd on takerdunud ühe maaomaniku vastuseisu tõttu,” kommenteeris asjade käiku Võru vallavanem Georg Ruuda, „ühe maaomaniku pärast ei saa ehitaja kõiki töid lõpuni teha ja kogu Meegomäe aiandite piirkonna valmisehitatud torustikud seisavad kasutult.”

Võru valla veeprojekti maksumus on 8 188 040 eurot, millele lisanduvad kulutused ehitusjärelevalvele ja eelprojektidele. Projekti raames rekonstrueeriti kõik olemasolevad trassid Parksepa ja Väimela alevikes ning Puiga külas. Uued torustikud ehitati Kose ja Meegomäe aiandite piirkonda ja Räpina maantee äärde.

Kokku ehitati 21,3 kilomeetrit veetorustikke, 24,7 kilomeetrit kanalisatsioonitorustikke (sellest neli ja pool kilomeetrit survetorustikke), 20 kanalisatsioonipumplat ja kaks joogivee rõhutõstepumplat. Puiga külla ehitati uus reoveepuhasti ja puhastati Parksepa alevi biotiigid.

Projekti raames rekonstrueeriti 119 veeliitumispunkti ja 115 kanalisatsiooniliitumispunkti. Uusi liitumispunkte ehitati puhtale veele 526 ja reoveele 541.

Kõik ehitatud trassid, pumplad, puurkaevud ja reoveepuhastid kuuluvad osaühingule Võru Valla Veevärk.

OÜ Võru Valla Veevärk kuulub 100protsendiliselt Võru vallale. Veevärki opereerib Parksepas, Väimelas ja Puigal OÜ Väimela Soojus rendilepingu alusel. Kose ja Meegomäe trassid on plaanis anda rendile ASile Võru Vesi. Kahjuks on rendileping ASiga Võru Vesi veel sõlmimata. Pole saavutatud mõlemaid pooli rahuldavat rendisumma kokkulepet, märkis vallavanem Georg Ruuda.

Uutel ühisveevärgiga liituda soovijatel tuleb teha avaldus. Enamik uutest liitumispunktidest jäävad ASi Võru Vesi opereerimise piirkonda ja liitumise tingimused väljastab siis juba AS Võru Vesi. Liitumistasu kehtestatud ei ole. Krundisisesed trasside rajamise kulud tuleb kanda maaomanikul.

Võru valla jaoks on suure veeprojekti elluviimine olnud väga pingeline ja kulukas, lisas Ruuda. Kogu protsess koos eeltaotlustega on kestnud üle viie aasta. Võru valla omaosalus on projektis üle 20 protsendi. Omaosaluse tagamine on vähendanud valla laenuressursi peaaegu nullini. Samas on veel suured aiandite piirkonnad ühisveevärgiga katmata nagu Võrumõisa, Konnametsa, Võlsi, Kirumpää, Navi ja Kolepi. Lähitulevikus puuduvad vallal võimalused uusi suuri veeprojekte ellu viia.

Lisaks suurele veeprojektile ehitati eelmisel aastal keskkonnainvesteeringute keskuse toel kolm kilomeetrit veetorustikke Navi külas ja väiksemamahulisi töid tehakse sellel aastal Väimela alevikus Lapi teel.

Võru valla veeprojekt on üks suuremaid Võru maakonnas. Võru linna veeprojekti maht oli koos reoveepuhasti renoveerimisega üle 20 miljoni euro ja Antsla linna veeprojekti maksumus 3,6 miljonit eurot.

20 PÄEVA ENIMLOETUD