Menu

.      

Kungla orkester puhub päikese leekima

Võrumaa vanima puhkpilliorkestri dirigent Väino Repp. Foto: ANDREI JAVNAŠANJUUBELIKONTSERT • Puhkpilliorkester Kungla tähistab laupäeval oma 135. sünnipäeva kontserdiga Parksepa laululaval. Orkestri dirigent Väino Repp ütles, et ilm tuleb ilus ja päev päikeseline. Kogu Võrumaa rahvas on kontserdile oodatud. Palju meil ikka on orkestreid, kes võivad nii kõrge eaga uhkustada? „Kungla orkester on meie muusika-
elu edendaja olnud juba ärkamisajast saadik,” vahendas ka televisioon tähtsat sündmust.

Natuke orkestri sünniloost

1877. aastal asus Aleksandri valla vallakirjutaja ja Rammuli kooli koolmeistri ametikohale energiline, kogemustega ja ärksa vaimuga Jaan Häusler. Aastase töö tulemusena õnnestus tal 1878. aastal asutada 14-liikmeline Väimela valla pasunakoor. 1885. aastal lahkus Häusler Väimelast, andes dirigendikepi kõige andekamale mängijale Mihkel Pihlale, kes juhatas orkestrit edukalt kuni 1910. aastani, mil orkester lagunes. 1918.–1934. aastani tegutses orkester mitmete dirigentide juhtimisel tõusude ja mõõnadega.

1934. aastal, seoses Kungla rahvamaja ehitamisega, hakkas noor Vello Repp koondama juba asutatud laulu- ja mänguseltsi Kungla juurde pillimehi. Suudeti muretseda komplekt uusi puhkpille. Pillide hind oli kõrge, nii umbes 95–250 krooni. Suurema summa andis Väimela Tagaküla Masinaühistu, raha saadi ka pidude korraldamisest. Orkestri tegevus oli hoogne kuni Teise maailmasõja aastateni. Ent juba 1946. aastal hakkas orkester taas aktiivselt tegutsema. Eriti viljakaks tuleb lugeda perioodi 1950–1969. Käidi laulupidudel, võeti osa isetegevusülevaatustest. 1961. aastal tunnistati orkester vabariigi parimaks. Esineti isegi Estonia kontserdisaalis. Auhinnaks saadi komplekt uusi pille. Need võeti küll parteikomitee otsusega varsti meestelt ära, ikka sellepärast, et orkester käis matustel oma kandi lahkunuid ära saatmas. Pillid anti Võru kultuurimaja orkestrile.

20 PÄEVA ENIMLOETUD