Menu

.      

Noor eesti pere elab veel küll

Ajal, kus tihti on uudiseid selle kohta, kuidas noored eesti mehed hordidena väljamaale orjatööle ja noored eesti naised väljamaa meestele naiseks lähevad, on äärmiselt südantkosutav kohata üht maal elavat noorpaari, kes tahab elada ja töötada Eestis ning siin ka oma väikest silmatera kasvatada.


Meie selleaastase pildikonkursi „Lõuna-Eesti vahvaim võrukael” võitja, aasta ja viiekuuse Maria pere võiks olla eeskujuks tervele Eestile. Lihtsad, siirad ja teineteist hoidvad noored elavad siinsamas Võrumaal, isal on koduõuel oma puutöökoda, kus ta erinevaid puust asju valmistab, ja ema on väikese Mariaga veel kodus. Ka vanemal põlvkonnal on ses peres tähtis ja kindel roll täita – võrukaela 84aastane vanavanaema on täieõiguslik pereliige, kes on väikese Maria kasvatamisel nõu ja jõuga abiks. Omamoodi sümboolne on seegi, et pere kodu asub Eesti Ema skulptuuri vahetus läheduses, vaid jalutuskäigu kaugusel sellest.


Võistluse võitis küll Maria, kuid täie kindlusega võib öelda, et omamoodi vahvad olid kõik 65 osalejat. Meie 14liikmeline žürii oli suurtes raskustes ja nii mõnedki soovisid lemmikute valimiseks mitut päeva. Meil siin toimetuses oli kõige suurem hea meel aga sellest, et saime nii paljude vahvate laste pilte vaadata ja tõdeda, et vaatamata uudistele maapiirkondade tühjenemisest kestab elu Lõuna-Eesti peredes ikka edasi. Õnneks on veel neid noori mehi, kes tahavad Eestis leiba teenida, ja noori naisi, kes tahavad Eestis lapsi sünnitada. Loodame, et need, kes siit ära läinud, ka ükspäev tagasi tulevad, sest väljamaal võib ju mõned sajad eurod rohkem teenida, aga selle hinnaks on võõras keel ja võõras keskkond, kus peavad üles kasvama ka lahkujate lapsed.


Õnneks on ka Võrumaal seda, mida noortele peredele väljamaa ahvatlustele vastukaaluks pakkuda – puhas õhk ja loodus, järved, kus sulistada, soe ja mõnus kliima. Mis peamine – lapsi õue mängima saates ei pea muretsema, et nendega midagi halba juhtub. Ka kõige ulakamad võrukaelad võivad siin muretult ringi lipata, sest vaba ruumi kasvamiseks on nii palju, et jääb ülegi.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD