Menu

.      

Üllatuskandidaat Jüri Luik – rokenroll ja abikaasale hommikusöök voodisse

Luige pood, mis asub maja esimesel korrusel. Foto: ANDREI JAVNAŠANKODU • Siin oleks pidanud olema lugu Võru maavanem Andres Kõivust, kes on IRLi kandidaat Võru linnapea kohale. Kõiv ütles aga intervjuust viimasel minutil ära, põhjendades seda sooviga töö- ja pereasjad lahus hoida. Õnneks teatas kohe pärast seda oma otsusest valimisrallis kaasa lüüa ja üksikkandidaadina linnapeaks pürgida Võru ilutulestikuärimees Jüri Luik (59).

Väliselt jätab Luik ehk Pommionu, nagu teda Võrus tuntakse, karmi mulje. Kiilas pea, läbitungimatu pilk, treenitud keha. Peab salapärast agendipoodi, kust võib leida asju raudrüüdest taparelvadeni. Peaaegu alati on tal kõrva juures mobiiltelefon, millega ta poolihääli äriasju ajab. Tal näib alati üks või isegi mitu projekti käsil olevat – küll on ta kedagi tähtsat nina Võrru toomas, küll on ise kellegi tähtsa nina poole sõitmas. Lisaks on ta pea alati kursis sellega, mis Võru linnas sünnib.

Kuid kas ka tema eraelu on selline rokenroll, hunnik pappi ja suitsev kaheraudne nagu väljastpoolt paistab? Käisime ta Paju tänaval asuvas kodus uurimas.

Askeetlik elamine

Kui laupäeva hommikul kell kümme Jürile tema kauplus-koju külla lähen, on mehel tuli takus ja ta sebib tuttaval moel ringi, telefon kogu aeg käeulatuses. Ta peab kell pool kaksteist Pärnu poole startima, et seal üht üritust helindada. Tunnike on tal siiski aega, et juttu puhuda ja oma elamist näidata.

Vana armas puumaja, mida Luik poe- ja eluruumideks rendib, on kahekorruseline. All asuvad pood ja saun koos puhkeruumiga. Viimases on eriti pehme tugitool ja televiisor, mida Luik pärast saunaskäimist vaadata armastab. Eriti REN TV populaarteaduslikke saateid ja uudiseid ETVst ja CNNist. Lisaks vaatab ta ka muusikavideoid – Eesti omadest on lemmikuteks Vennaskond (mille helitehnik ta on) ja The Tuberkuloited, piiri tagant Slade, Genesis, YES ja The Rolling Stones. Teisel korrusel palub Luik mitte pildistada, vabandades, et toad on segamini – tal olid öö otsa külas tuttavad bändimehed. See oli küll liigne kartus – toad on täitsa korras, puhtad ja viisakad. Rokenrollile viitab vaid täis tuhatoos. Silma hakkab hoopis raamatute ja raamaturiiulite rohkus. Jääb mulje, et siin elavad inimesed, kes hindavad materiaalse kila-kola asemel vaimseid väärtusi.

Ülemisel korrusel on ka Luige askeetlik magamisase, väike kööginurk, abikaasa tööruum ja tuba külalistele, keda Luik tööasjus võõrustab. Neid käib tal suvel sagedasti, lausa igal nädalal – seepärast võtab abikaasa Anne targu iga aasta 20. juunist, Jüri kõige kibedamal tööajal puhkuse ja sõidab Luikede suvekoju, mis asub Otepää külje all.

Hooliv abikaasa

Istume Jüri maja taga, kõrge taraga ümbritsetud (selleks on praktiline põhjus – maja taga on kõrged korrusmajad) ja samasuguses askeetlikus stiilis kujundatud aias.

 

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD