Menu

.      

Pidu meie tänavas

Ülo Tulik, Riigikogu liige, IRLTuleva aasta riigieelarve tähendab võrumaalastele mitmete valupunktide lahendamist. 2014. aasta tegevused on otseselt suunatud inimeste sissetuleku suurendamisele kui elukeskkonna parandamisele.

Tänu olemasolevale valitsuskoalitsioonile tõusevad riigi heaks töötavate inimeste palgad kui pensionid, esile tõstetakse enam inimeste turvatunnet, kasvab rahaline panus ühistransporti kui avalikult kasutavate teede hoiuks, ehitatakse mitmeid hädavajalikke riigihooneid ja viiakse lõpuni mahukad investeeringud taristusse.

Eelseisva aasta riigieelarve kulude kogumaht on 8,1 miljardit eurot. Käesoleva aastaga võrreldes on see pea 400 miljonit eurot ehk üle 5 protsendi rohkem. Oluline on, et 7protsendiliselt kasvab kohalike omavalitsuste tulubaas – 2014. aastal on see 777 miljonit eurot (2013. aastal 723 eurot).

Heaks uudiseks on, et meie majanduskeskkond võimaldab tõsta järgmisel aastal pensione keskmiselt 5,8 protsenti. See on suurim pensionikasv viimase kuue aasta jooksul. Pensionikasvuga tõuseb samuti tulumaksuvaba tulu suurus pensionärile 354 euroni kuus.

Algav aasta toob kaasa sotsiaalse ja majandusliku kindlustunde suurenemise ühiskonna nõrgimatele liikmetele. Kavas on tõsta toimetulekutoetusi 90 euroni kuus – absoluutses vaesuses elavate leibkondade arv väheneb hinnanguliselt umbes 28 protsendi võrra ehk umbkaudu 10 000 leibkonna võrra.

Valitsus tõstab kõikide valitsemisalade palgafonde. Konkreetselt tähendab see õpetajate palgatõusu, sealhulgas õpetaja miinimumpalga tõusu vähemalt 12 protsenti. Pedagoogide alampalk tõuseb 800 euroni praeguselt 715 eurolt. Tõusevad samuti kultuuritöötajate palgad.
Eesmärk on turvatunnet loovate inimeste hoidmine ja väärtustamine, nende motivatsiooni tõstmine. Kõige suurem osa kogu siseturvalisuse eelarvest on mõeldud turvalisust tagavate inimeste palkadeks.

Valitsuse kindel kurss on samuti kinni pidada 2 protsendi sisemajanduse koguprodukti suunamisest riigikaitsesse. Seetõttu arendatakse riigikaitset nii, et Eesti tegelik kaitsevõime ning riigikaitsesse panustamine personali varustuse ja relvasüsteemide osas kasvab.

Elanikkonna turvatunde suurendamisel on oluline raske varjatud ja organiseeritud kuritegevuse avastamise võimekuse suurendamine. Riigi poolt suunakse tuleval aastal rohkem vahendeid narkokuritegude, majanduskuritegude, korruptsiooni ja kriminaaltulu teenimise vastasesse võitlusse.

Uus aasta toob kaasa kasvavad ühistranspordi dotatsioonid, mis võimaldavad tagada võrreldes tänavusega samas või isegi suuremas mahus piletihindu tõstmata transporditeenuse.

Kohalikele omavalitsustele eraldatakse avalikult kasutavate teede hoiuks täpselt 10 protsenti kogu teede rahastamise mahust. Kohalike teede hoiuks läheb otse KOVidele kokku 28 miljonit eurot. Teehoius kasutatakse järgmisel aastal rohkem siseriiklikke vahendeid kui struktuurivahendeid, mis võimaldab magistraalide ja liiklussõlmede asemel keskenduda väiksematele kõrvalteedele.

Töine aasta tõotab tulla maakonnas ehitajatel. Järgmisel aastal arendatakse välja riigigümnaasiumi hoone Võrus. Pikisilmi oodatud kaasaaegse haldushoone saavad maakonnakeskuses politsei- ja piirivalveamet ning päästeamet, kaitselinnak Kubjal saab järjekordse uue kasarmu.

2014. aasta lõpp toob maakonnakeskuses kaasa puhta joogivee projekti lõpetamise ja kaasajastatud tänavavalgustuse.

Järgmine aasta annab meile põhjuse lootusrikkamalt tulevikku vaadata. Kui toodu kõrvale lisada Võru maavanema ja linnapea ennastunustav tegevus uute töökohtade loomisel, peatub lõpuks maakonna aastatepikkune tühjaksjooksmine.

20 PÄEVA ENIMLOETUD