Menu

.      

Taavi Serval saak salves ja uus kelder peaaegu valmis

Taavi keldrid hakkavad peatselt valmis saama. Üksjagu on veel teha, kuid seest on keldrid puhtad, juba on õunadki paigas. foto: JOOSEP AADERKÜLAS TERAVILJAKASVATAJAL • Võrumaa suurim teraviljakasvatustalu asub Sõmerpalu vallas Väikemetsas. Talu peremees on Taavi Serv, kuid teravilja kasvatatakse kolme peale: viljamehed on Serva Taavi, Armi ja Kusti. Töö on jaotatud ja iga mees teab, mida teha. Tehnika on tavaliselt vendade juures, Taavi aga kuivatab vilja, paneb punkrisse. Neid on tal seitse ilusat hõbedast torni.


Tänavu on vilja maha tehtud 1000 hektarit. Tavaliselt on suvel maha tehtud oder, kaer, nisu ja suviraps ning talveks talinisu ja taliraps. Kevadel käisime Taavil põlluservas kaemas ja pilti tegemas. Mees külvas põllulahmakat ümber, pani kaera. Ütles veel, et tänavu on probleemiks nälkjad. Nimelt oli talv suhteliselt stabiilne ja mitte eriti külm, nälkjad talvitusid hästi ning kevadel tulid kohe talivilja kallale.


„Ega see nälkjamure ole veel kadunud. Praegu on kuiv ja neile see ei sobi. Eks näis, mis saab, kui vihmad tulevad,” mõtiskles Taavi nüüd. „Sügis pole veel kaugeltki läbi.”

Koristusperiood läks tänavu ruttu, umbes kuu ajaga, seda pole varem juhtunud. Põhjuseks ikka kuiv ilm, mis jättis saagi veidi väiksemaks, kuid mitte oluliselt. Taavi ütles, et viriseda pole mõtet – põllumehel käibki nii, et kord saak suurem, kord väiksem. Tänapäeval ei jää enam keegi päris ilma saagita.

20 PÄEVA ENIMLOETUD