Menu

.      

Konkureerivad koalitsioonid

Võidujooks Võru võimule on võtmas üha tulisemaid pöördeid. Vaevalt jõudsid Sotsiaaldemokraadid, Keskerakond ja valimisliit Võru Väärib Võimekust (VVV) Kandles pidulikult koalitsioonilepingule alla kirjutada, kui juba esmaspäeval sõlmisid omavahelise „ühiste kavatsuste leppe koostööks Võru inimeste teenimisel” Reformierakond ja IRL, kes samuti deklareerisid valmidust võtta ühiselt Võru linnas valitsemisvastutus. Iseenesest on see ju kiiduväärt, et Võru linnas leidub nii palju toredaid inimesi, kes meid valitsema ja ka teenima on valmis, teisalt aga tekitab selline koalitsiooniderohkus segadust ning sunnib küsima, milline siis see õige koalitsioon on.


Ilmselt ei ole vanad võimukandjad veel valmis võimust lahti laskma ja loodavad, et neil õnnestub omavahel lepingut sõlmides võimupööret nurjata. Selle juurde käib konkurentide mustamine. Jüri Kaver ongi juba ajakirjandusele mõista andnud, et uus kolmikliit üritab ebaausate vahenditega reformikaid ja IRL-lasi üles osta. Kas selliste süüdistuste eesmärk võib olla tahe luua muljet, et näete, teie räägite, et meie oleme sulid, aga vaadake, nemad on ka? Või käib Anti Allas tõepoolest reformierakondlaste ja IRLi liikmete juures, piltlikult öeldes rahapakk taskus, ning lubab neile ületuleku eest maad ja ilmad kokku? Parimagi tahtmise juures on seda raske ette kujutada. Esiteks – kust sotsidel sellised rahad? Teiseks – sotsidel, Keskerakonnal ja VVV-l on 11 kohta koos, miks nad peaks kedagi oma mainet ohtu seades üle ostma hakkama? Nad ei ole ju ometi nii rumalad, et ei teaks, et see tuleks üht- või teistpidi välja. Ärameelitatavad räägivad sellest oma erakonnakaaslastele ja nood ajakirjandusele.


Kui pakuti ametikohti, siis siin ei jää üle muud, kui õlgu kehitada. Erinevate positsioonide nagu linnapea, abilinnapea ja linnaettevõtte juhi koha üle kauplemine on normaalne koalitsiooniläbirääkimiste osa. Kuidas nad muidu jagatud saaks, kui neid kellelegi ei pakutaks? Ühelt poolt võib seda tõepoolest nimetada inimeste äraostmiseks, kuid selline äraostmine kuulub iga tööintervjuu juurde.

20 PÄEVA ENIMLOETUD