Menu

.      

Raamat Hardi Tiidusest taaselustab tema anded ja krutskid

Foto: REPRORAAMATUESITLUS • Reedel, 8. novembril kell 12 esitletakse vana telemaja esimese korruse fuajees (Gonsiori 27, Tallinn) raamatut „Vana Hõbe. Hardi Tiidus ja inimesed tema ümber”. Elulooraamat Hardi Tiidusest kajastab legendaarse ja vastuolulise teletöötaja, tõlkija ning mälumänguri mõtteid ja eluseiku.

14 aastat tagasi meie seast lahkunud Tiidust meenutab raamatu autor, ajakirjanik Toivo Tootsen; temast räägivad lähedased, samuti Tiiduse kolleegid ja kaasaegsed, kes on temaga elu jooksul kokku puutunud.

8. novembril möödub Hardi Tiiduse sünnist 95 aastat. Kaasaegsete sõnul oli Tiidus mees, keda kutsuti omal ajal elavaks entsüklopeediaks, ta paistis silma oma laialdaste teadmiste, heade muusikuvõimete, suurepärase keelevaistu ja särava jutustamisoskusega. Tema vaimukat seltskonda nauditi ja teda ümbritses alatasa austajate parv.

Ometi pole Tiiduse elu kohta seni ilmunud ühtegi põhjalikku teost. Tänuväärset kirjatööd asus tegema Toivo Tootsen, kes on kogunud kokku Hardi Tiiduse enda ja tema kaasaegsete mälestused.

Raamatu esimese osa on Tootsen püüdnud kirja panna nii, nagu oleks vanameister seda ehk ise teinud, kui tal oleks elupäevi jätkunud. Sissejuhatuses ütleb Tootsen: „Ma ei suutnud kiusatusele vastu panna ja matkisin loo alguses Hardi suurepäraselt tõlgitud Robert Gravesi raamatut „Mina, Claudius”. Üllatusega leidsin, et nende meeste – Claudiuse ja Hardi − elus oli mõndagi sarnast, nii uskumatu, kui see ka pole. Mõlemad olid ajaloolased, mõlemad püüdsid mitte sattuda võimu halastamatute hammasrataste vahele, mõlemas oli märgatavalt tugev õiglustunne – või vähemalt halva ja kurja äratundmise tunne … Ja mõlemad olid suured vembumehed, kes oskasid santidest seisudest leidlikult ja teravmeelselt puhta nahaga välja tulla. Kuna Hardi ise oli paras krutskimees, siis loodan, et ta ei pane mulle seda vigurit pahaks ja muheleb selle peale ka ise seal Olümposel, kus ta ilmselt nüüd teiste omasuguste seltsis viibib.”


Raamatu teises osas räägivad Hardist tema sõbrad ja kolleegid ning mitte alati ülivõrdes. Enne raamatuesitlust, täpsemalt kell 10.30, süüdatakse Metsakalmistul Hardi Tiiduse mälestuseks küünlad.

20 PÄEVA ENIMLOETUD