Menu

.      

Euroopa Liit panustab lähenevatel valimistel kohalikule meediale

Üle kogu Euroopa Liidu kohale tulnud kohalike väljaannete ajakirjanikud kolmapäeval kuulamas europarlamendi valimiste teemalist arutelu Regioonide Komitee istungitesaalis Brüsselis.    Foto: Võrumaa TeatajaARUTELU • Euroopa Liidu asutused toetuvad järgmise aasta maikuus toimuvatel europarlamendi valimistel kohalikule meediale, rääkisid eelmise nädala sees Brüsselisse kohale kutsutud ligi 60 ajakirjanikule eri ELi ametiisikud.

Europarlamendi juhtiva Rahvapartei (EPP) korraldatud ajakirjanike koolitusüritusel rääkisid nii EPP, Euroopa Komisjoni kui ka europarlamendi esindajad, et kuivõrd valijate osalus on valimistel kord-korralt vähenenud, siis on esiteks muudetud valimiste süsteemi ja teiseks püütakse ELi teemasid kohaliku ajakirjanduse kaudu senisest paremini inimesteni tuua. Kohalik meedia on näiteks kohalikud ajalehed, raadio- ja telekanalid ning internetiküljed.

„Paljud inimesed on Euroopa Liidust väsinud,” nimetas ELi Regioonide Komitee EPP grupi direktor Michael Schneider põhjuse, miks on kavas senisest rohkem ajakirjandust kaasata. Väsimus tuleb omakorda sellest, et enamikus liikmesriikides vaadeldakse Euroopa Liitu kui välispoliitilist teemat, samas valmib 80 protsenti ehk lõviosa kohalikku elu puudutavast seadusandlusest Brüsselis. Sellesse ritta kuulub näiteks hiljutine Euroopa Komisjoni otsus õhukeste kilekottide keelustamise ja maksustamise osas. Valdav osa, 94 protsenti Euroopa Liidu eelarvest, jagatakse laiali kohalikul tasandil. Ida-Euroopas, kaasa arvatud Eestis, moodustab lõviosa riigi investeeringutest EList saadav toetus. Teisisõnu – kõik, mis toimub Brüsselis, puudutab otseselt igat Euroopa Liidu kodanikku tema igapäevases elus.

20 PÄEVA ENIMLOETUD