Menu

.      

Rohkem ambitsiooni nii Eestile kui ka Võrumaale!

Euroopas kiidetakse Eestit tubliduse eest ja Eestit tuuakse eeskujuks tervele Euroopale, mistõttu on loomulik, et eduka Eesti esindaja juhib tervet Euroopa Liitu. Samal ajal ei oska Riigikogu liikmed nimetada ühtegi kandidaati Euroopa Liitu juhtiva Euroopa Komisjoni presidendi kohale.

Pilt on illustratiivne  FOTO: Võrumaa TeatajaKagu-Eesti omavalitsused, kaasa arvatud Võrumaa, on värske statistikaameti aruande järgi langenud suurde vaesusesse. Vahe Eesti rikkamate ja vaesemate omavalitsuste vahel on kohati mitmekümnekordne. Samal ajal on Kagu-Eestis olemas kõik eeldused eduks: siin on hulgaliselt maad, kaasa arvatud põllumajandusmaad, on ilus ja puhas loodus, on palju haritud nníng andekaid noori inimesi, on olemas kaasaegsed teede- ja internetivõrgud. Google’i suur serverikeskus oleks võinud kolida Soome maakoha asemel vabalt Võrumaale.

Nagu rääkis Antsla värske vallavanem Merike Prätz, on Eestis puudu kontaktidest ja sidemetest. Ka see pole tõsi. Antsla valla oma mees, volikogu esimees Kurmet Müürsepp esindab tervet Eestit Euroopa Liidu Regioonide Komitees, sellisel positsioonil on tal olemas kõik võimalused ettevõtete meelitamiseks Võrumaale. Eesti on esindatud kõigis tähtsamates organisatsioonides maailmas, mistõttu pole võimalik vabandada, et pole võimalusi kontaktide loomiseks. Küsimus on ja saab olla ainult tahtmises. Ambitsioonis. Kas tahetakse olla vaesed ja vajuda üha suuremasse vaesusse või mitte.

Eestis on praegu millegipärast peatähelepanu keskendunud presidendivalimistele, mis toimuvad alles kahe aasta pärast, kuigi president on Eestis rohkem esindusfiguur, mitte otsustaja. Samas toimuvad vähem kui 200 päeva pärast maikuus europarlamendi valimised, kus pannakse paika isikud, kes hakkavad kõigi eestlaste elu üle otsustama järgmise viie aasta jooksul, ent neist valimistest ja Eesti kandidaatidest otsustavatele kohtadele on väga vähe kuulda. Jääb vägisi mulje, et Eestil ja eestlastel on taas kavatsus kõik oma šansid maha mängida ning piirduda Euroopas kõrvaltvaataja rolliga.

20 PÄEVA ENIMLOETUD