Menu

.      

Tõde või vale?

Viido Polikarpus kolumnistMind on haaranud vandenõuteooriad. Vist sellepärast, et jälle on käes pikkade pimedate päevade aeg. Ka eesti rahvapärimused räägivad sellest, kuidas just talvel juhtus asju, millele polnud asjalikku selgitust või millega ise ei suudetud hakkama saada, et vaja oli mängu tuua päkapikud, haldjad ja muud sellised tegelased. Niisugune on otstarbekas viis selgitada endale, kuidas asjad peaksid olema ja et kõik võimatu on üleloomulike jõudude otsustada.

Olen näinud, kuidas ehitati Mäo teeristi, ja nagu paljud teised, ei saa ka mina aru, miks see pidi tulema nii suurejooneline. Muljetavaldavalt võimsalt on kasutatud suuri maatükke vaid lihtsate mahasõitude jaoks või viaduktide tarvis. Ei taha uskuda, et seda tehti vaid põhjusel, et saadi Euroopa Liidust raha. Olen veendunud, et Mäo rist ning ehk ka veel mõned teised sarnased suuremad projektid on viidud ellu selleks, et ehitada kuskile Tallinna ja Tartu vahele lennuväli! Pärast seda, kui Poola lennuk hädamaandus Ülemiste järvele mõni aasta tagasi, on selge, et rahvusvaheline lennujaam ei saa olla keset meie pealinna. Täiesti arvestatav on mõte rajada see Tallinna ja Tartu vahele. Lennuväljad vajavadki tohutut territooriumi ja valitsused ostavad maatükke omanikelt ära enne, kui keegi aru saab, mis teoksil on, et maa hind ei kerkiks kosmilistesse kõrgustesse.

Alati, kui ma mingile sellisele mõttele tulen, keeran ma end üles ja jõuan veendumusele, et asjad just nii käivadki, nagu ma mõtlen, ning ma leian oma mõtete kinnituseks ikka uusi ja uusi fakte. Kindlasti vajaks aga Eesti minu meelest uut lennuvälja, mis asuks pooleteise tuuni tee kaugusel pealinnast.

Nüüd aga on kerkinud esile veel üks konspiratsiooniteooria. Selle kohta võib lugeda internetiaadressilt www.hingepeegel.ee/noppeid/miks-surutakse-peale-rail-baltica-projekti-labiviimist-kellele-see-tegelikult-kasulik-on/. Sellelt internetileheküljelt saame teada, miks Eesti ei ole tegelikult huvitatud alternatiivenergia tootmise mõistlikust toetamisest. Sellelt leheküljelt loeme: „Kildagaasi kaevandamine nõuab suurtes kogustes vee kasutamist. Eestis, kus on puhast vett palju ja inimesi vähe, on seda ressurssi piisavalt palju, et raisata. Ka on siin asustus piisavalt hõre, et loodusele ja keskkonnale tekitatud korvamatud kahjud ei lähe just paljudele inimestele korda. Seetõttu on suured riigid otsustanud loobuda enda territooriumil kaevandamisest ja tulevad seda tegema siia Eestisse, sest prantslased ja sakslased ei lubaks kildagaasi oma riigis kaevandada, sest joogivesi solgitakse ära. Kuna kaevandused saavad olema ulatuslikud, siis on vaja, et inimesi jalus poleks. Seetõttu teevad Eesti riigijuhid kõik, et inimesed vabatahtlikult eest ära läheksid.”

Kuuldavasti ehitatakse Paldiskisse ja Narva veeldatud loodusliku maagaasi (LNG) terminalid, mis võimaldavad looduslikku gaasi suurtes kogustes ka välja vedada. Euroopa jaoks on väljavedamiseks parim moodus raudtee. Kuidas aga saada eestlased nõusse selle mõttega, et raudteed pidi on parim transportida LNGd kogu Euroopasse? Selleks võimaluseks on panna nad uskuma, et Rail Baltic on mõeldud vaid turismi jaoks! Kui tegemist on turismiga, siis saab raudtee alla jäävaid maid osta või vajadusel ka riigistada, kui tegemist on ühiskonna vajaduste ja huvide kaitsega. Keegi pole ju põhimõtteliselt raudtee vastu, sest kõik teavad, et need on autodest ja bussidest nii majanduslikus kui ka keskkonna mõttes sõbralikumad.

Kas see on minu järjekordne konspiratsiooniteooria, et Eesti tahab meie puhast vett maha müüa, selleks et mõned rikkurid võiks saada veelgi rikkamaks? Nagu ma olen ennegi kirjutanud ja nagu ka Snowden on tõestanud – valitsused ei tööta mitte alati enamiku inimeste heaks, vaid nad töötavad mõnede inimeste heaks.

20 PÄEVA ENIMLOETUD