Menu

.      

Imemees Elmar Hoop naudib täisväärtuslikku elu

Elmar Hoop oma mälestusesemetest tulvil elutoas.      Foto: IRJA TÄHISMAAHÄRRASMEES • Käisime külas Eesti Vabariigiga samaealisel härrasmehel Elmar Hoobil, kelle aktiivsus ja nakatav elulust annavad silmad ette ka temast mitu korda noorematele.

Sissejuhatus

Sel mahedal novembrihommikul, kui Elmar Hoobile tema Järve tänaval asuvasse koju külla lähen, jalutab mulle uksele vastu reibas härrasmees, kelle selg on sirge ja silmavaade ergas. Kusagilt ei paista seda 93 eluaastat, mis tal justkui turjal peaks olema.

Elmar Hoop juhatab mind majja ja korraldab seal väikese ekskursiooni. Esmalt peatume elutoas, kus on kirjutuslaud mitmete pooleliolevate kirjatöödega. 30 aastat Võru gaasianalüsaatorite tehase tsehhis treialiametit pidanud Hoop on nimelt ka väga aktiivne kirjamees – tema sulest on ilmunud riburadapidi mälestusraamatuid ja lisaks sellele on ta pikki aastaid avaldanud arvamust Võrumaa Teataja veergudel.

Mees käib juba 90. eluaastaid, kuid reipuse ja elurõõmuga annab silmad ette endast ka mitu korda noorematele. Peale väsimatu kirjatöö jätkub tal indu veel lugematuteks muudeks tegemisteks – näiteks ehitas ta sel aastal oma magamistuppa ahju laienduse, kus hea külmade ilmadega istuda, ja treis töökojas valmis mitu enda disainitud riidenagi. Tema sahvri riiulid on täis moose ja muid hoidiseid ning aiaõunad on hoolikalt kuuri alla riiulitele laotud – kõike on ta ise teinud ning kellegi abi pole kasutanud. Oma Uue-Saalusel asuva isatalu on ta ka ära taastanud ja sellisel kujul, nagu tema isa Rudolf Hoop selle ehitas. Kuna ka temast poole nooremad ei saa vahel hakkama poolte nende asjadega, siis palusin Elmar Hoobil hetkeks tugitooli istuda ja jutustada, kuidas tal see kõik õnnestub ning mis on tema elujõu saladuseks.

Tahab endast alati maksimumi anda

„Ma otsin endale kogu aeg tööd,” seletab härra Hoop. „Töö ongi mind eredana hoidnud. Tahan endast alati maksimumi anda, et keegi ei saaks pärast korrektuuri teha.” Maksimumi taotles härra Hoop ka oma Uue-Saalusel asuva isatalu taastamises. „Taastasin ta täpselt sellisel kujul, nagu mu isa ta ehitas,” ütleb ta uhkelt, „ainult suuremas ulatuses.”

20 PÄEVA ENIMLOETUD