Menu

.      

Maxima leinas Riia katastroofis hukkunuid

Leinalint Maxima Võru kaupluse lipuvardas pühapäeval, mil Riia tragöödiast oli möödunud kolm päeva.     Foto: Võrumaa TeatajaKATASTROOF JA LEIN • Pühapäeval olid nii Võru Maximal kui ka kõigil hoonetel Eestis heisatud leinalipud, et mälestada Riias läinud nädala neljapäeval, 21. novembril toimunud katastroofis hukkunuid. Poevaringus hukkus praeguse seisuga 54 inimest, kadunud on veel seitse inimest.

Maxima avaldab hukkunute lähedastele kaastunnet ja soovib kannatanutele kiiret paranemist. „Langetame selle tragöödia puhul, mis puudutas ka väga valusalt meie kolleege Riias, kogu Maxima Eesti kollektiiviga leina märgiks pea,” ütles Maxima Eesti brändi- ja kommunikatsiooniosakonna direktor Ty Lehtmäe.

„Maximal ei ole Eestis üheski sarnase konstruktsiooni või arhitektuuriga hoones kauplust,” kommenteeris Ty Lehtmäe võimalikke ohtusid Eestis, „see hoone oli unikaalne, seda nii Lätis kui ka kogu Baltikumis.” Samas märkis Lehtmäe, et Riia tragöödia ühe reaktsioonina võtab Maxima Eesti kinnisvara teravdatud tähelepanu alla.

Konkreetses Läti kauplusehoones oli Maxima kauplus rentnik – sarnaselt samas hoones asunud loomatarvete kauplusele ja pangakontorile. Selle kaupluse kinnisvaraarendaja ega ka ehitajaga ei ole Maximal Eestis mingit koostööd.

Eestis kasutab Maxima sarnaselt teistele jaekaubanduskettidele kinnisvara erinevalt, osaliselt ollakse ise kinnisvara omanik, osaliselt kasutatakse rendipindasid. Kaupluste seas on nii uuemaid kui ka vanemaid hooneid, kõikidel kauplustel on tegutsemiseks riiklike järelevalveasutuste poolt väljastatud vajalikud load ja kooskõlastused.

„Kui ükskõik millisesse riiki ehitatakse uus kauplusehoone, siis kontrollivad selle vastavust kõikidele nõuetele vastavad riiklikud järelevalveinstitutsioonid,” märkis Lehtmäe, „täiendusena on meie ettevõtte poliitika selline, et kui Maxima läheb mõnele kinnisvarale rentnikuks, tellime me omakorda täiendava ehitusliku ekspertiisi, kes hoone täielikult üle vaatab. Alles selle ekspertiisipoolse nõuetele vastavuse kinnituse saamise järel läheb Maxima kaupluse rentnikuks.”

Lehtmäe kinnitas, et kõikides Maxima kauplustes teostatakse regulaarselt iga-aastaselt tehnilise korrasoleku kontrolli, seda nii konstruktsiooni osas kui ka katuse ning signalisatsioonide ja vastavate mehhanismide osas. „Me ei saa kuidagi spekuleerida, mis on Riia tragöödia põhjuseks, kuna seda saab selgitada ainult uurimine,” lisas ta. „Usume ja loodame, et uurimine selgitab põhjused välja võimalikult kiiresti. Juhul kui uurimistulemuste analüüsi põhjal osutub vajalikuks mingeid meetmeid tarvidusele võtta, siis me seda kindlasti koheselt teeme.”

SOS lasteküla on avanud kuni novembri lõpuni annetustelefoni Riia kauplusevaringus hukkunute laste ja lähedaste toetuseks. Helistades tel 900 6690 saab annetada viis, tel 900 6680 kümme ja tel 900 6670 25 eurot.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD