Menu

.      

Riigikogulane vastab Missosse elama kolimise kohta

KÜSIMUS–VASTUS • „Mina isiklikult ei tunne ühtegi perekonda, kus ema ja isa soovivad, et nende lapsest saaks tulevikus lüpsja,” ütleb riigikogulane Ülo Tulik Misso valla ja talupidaja Tiit Niilo Missosse elama kutsumise kampaania kohta. „Minu arusaam asjast on selline, et kindlasti tulevad kohale ennekõike sotsiaalset abi vajavad inimesed, kes ühel või teisel põhjusel on elu hammasrataste vahele jäänud.” Alljärgnevalt saate lugeda, mida arvavad sellest kampaaniast, mis läinud nädalal meedialt esimesed vitsad sai, meie riigikogulased.


Küsisime: 1. Mida arvate Missosse elama asumise kampaaniast, mida veab Nopri taluperemees Tiit Niilo? Kas ettevõtmisel on perspektiivi või mitte ja miks? 2. Mis on Misso või mis tahes muu väikse maakoha eelised pealinnaelu ees? 3. Kas oleksite ise nõus alaliselt Missosse või mujale maale elama minema ja mis tingimustel?

Valdo Randpere (Reformierakond): Minu arvates väga hea kampaania ja ma usun täiesti, et sellel ettevõtmisel on perspektiivi. Maal elamisel on palju eeliseid ja ma usun, et päris paljud koliksid maale, kui nende töö ei sunniks neid linnades olema. Emotsionaalne aspekt on loodus, puhas õhk ja muu sarnane. Materiaalne aspekt on kindlasti see, et maal on odavam elada. Eks selget keelt tahtmise kohta maale kolida räägib seegi, et paljud on linnadest välja kolinud, et kas või õhtuti ja puhkepäevadel linnaelust eemale hoida. Ma olen üsna kindel, et ma oma Riigikogu töö lõppedes ükskord maale kolin.

Tarmo Tamm (Keskerakond): Arvan, et tegemist on kiiduväärt kampaaniaga, sest kahjuks hakkab maal tööjõud otsa saama. Samas tuleb jääda nende inimeste ees ausaks, kes maale kolivad ja mitte lubada seda, mida ei ole võimalik täita. Edukas ettevõte investeerib palju ka töötajatesse ja korralik tööjõud läheb rohkem hinda. See lootus, et mujalt tulijad teevad töö odavamalt ära kui oma piirkonna inimesed, on küll vale ettekujutus.


Kahjuks seda maapiirkonna eelist jääb järjest vähemaks, sest järjest suletakse postkontoreid ja koole ning transport muutub üha kallimaks. Kindlasti on maal elamise eelised turvalisus, värske õhk, ilus loodus ja mürast vaba keskkond. Maal on ruumi elamiseks, kui ainult tasuvaid töökohti oleks piisavalt.


Asusin sellest kevadest maale elama ning kuigi vahetevahel tuleb kannatada sõnniku- ja mürgihaisu käes, siis seda mõtet, et minna tagasi linna elama, ei ole kordagi tekkinud.

Heimar Lenk (Keskerakond): 1. Arvata võib selle asja kohta aasta-kahe pärast.


Esialgu on tegemist PR kampaaniaga, mis on saanud meedias ka esimesed vastulöögid. Nagu ma aru saan, siis mitte kõik kohale sõitnud pered pole koha peale pidama jäänud. Kui aega saan, katsun ise ka lähemal ajal Nopris ära käia. Enne kui seisukoht võtta, on tarvis ikka rahvaga rääkida. Nii palju, kui on piltidelt näha, pole need elamistingimused, mida tulijaile pakutud, just eriti ligitõmbavad. Töötingimuste kohta pole ma eriti palju infot kusagilt leidnud. Ent Niilo algatus on kiiduväärt, sest reklaami saab talu küllaga.


2. Misso ning muu väikese koha eelised pealinna ees on teada: värske õhk, ilus loodus, vaikus, puhas köögivili jne. Kui saaks Tallinna töökohad Missosse ümber tõsta ja seal ka pealinna palka võtta, siis lendaks kõik kohe maale elama. Paraku tuleb värske õhu eest kallist hinda maksta – kaugel tööl käia ja suure osa palgast autosõidu peale kulutada.


3. Mina olen küll valmis maale elama minema. Tegelikult ma praegu endale kohta otsingi. Tahaks väga mõne veekogu lähedale. Eks töö ja sissetuleku eest peab ise hoolitsema, sest nagu ma aastaid Kagu-Eestit mööda ringi sõites olen kogenud, on tasuvat palgatööd on väga raske leida. Ainus võimalus on ise endale tööandjaks hakata ja ettevõtlust arendada. Nagu paljud lehelugejad ise kogenud, pole see asi niisama lihtne. Kuidas Jüri Mõis ütleski, et ainult rikkad võivad elada maal!

Meelis Mälberg (Reformierakond): Olen maal sündinud, kasvanud ja töötanud. Samuti näen oma tulevikku maal elades ja toimetades, sest siin on minu kodu. Ärakäimised ja elamine linnas on olnud kas sunnitud (sõjaväeteenistus Minskis) või ajutised (ülikooliaeg Tartus ja praegune töö Tallinnas).


Maal elamisel on minu jaoks väga palju eeliseid. Peamine on rahulik elukeskkond, mis jätab rohkem aega oma perele, iseendale ja ka kogukonnale. Seda polegi nii vähe.


Tublid ning töökad inimesed on alati ja igale poole oodatud. Olles ise suur maaelu propageerija ning sellesse uskuja, leian, et Misso valla ja Tiit Niilo üleskutse on igati teretulnud. Reklaam maaelule on ülioluline. Loodan, et see kampaania aitab nii mõnelgi kahtlejal otsustada linnaelule kriips peale tõmmata ja maale kolida.

Ester Tuiksoo (Keskerakond): Kindlasti on Misso kampaania Eestis ainulaadne ja samas Tiit Niilo poolt väga tervitatav ettevõtmine. Kas ettevõtmisel on perspektiivi, näitab aeg. Maaelu on kallis ja raske, nõuab paindlikkust ning leidlikkust. Kõik esimese õhinaga minejad ei pruugi seal kohaneda, aga loodame, et kaunis Misso võtab tulejad vastu ja mõne aasta pärast ongi saanud neile peredele sellest kauneim paik maailmas.


Misso eelised peab igaüks ise endale selgeks mõtlema. Selleks, et elupaigast saab ka kodukoht suure algustähega, peab inimene ise selle koha võlud ja puudused läbi mõtlema. Hea oleks, kui Missost saaks ka nende perede järgmistele põlvedele põliskodud, kus tuli on aknas ka 100 aasta pärast.


Minu kodu asub maakohas, kolme valla kokkusaamise kohas ja on euroopaliku maaelu mõttes väga vaene koht. Ometi on minu jaoks see koht maailma ilusaim ja emotsionaalselt kalleim. Tuletan veel meelde, et maailm on muutunud mobiilseks. Normaalse lennuühenduse korral on võimalik ühe päevaga näiteks Brüsselis ära käia. Tegelikult pole ju oluline, kus on su kodu ja kus töökoht. Oluline on, et inimene suudab oma tööd ja elamist vastavalt võimalustele ning vajadustele korraldada. Muidugi on mugav, kui elatusallikas on kodu lähedal. Soovin südamest, et sellele üleskutsele järgneks ka teiste valdade üleskutsed.

Rein Randver (SDE): Järjest enam tegelevad inimesed külakogukonnas oma piirkonna küsimustega. Kohtumistel tutvustavad ja ka näitavad nad oma kodukohta kui heade võimalustega elupaika. Eestlane on ju maarahvas. Ka praegune elu maal on paljudele meeltmööda oma elutempo, loodusläheduse ja koostöö võimalustega külas. Iga päev teevad oma elukeskkonna parendamiseks tööd ka kohalikud omavalitsused. Riigilt oleks vaja selgemat ja konkreetsemat regionaalset tegevust. Ettevõtlust peaks maal toetama eraldi kavaga.


Mina olen sündinud maal, õppinud maal ja linnas. Elan maal juba pool sajandit!

Urmas Klaas (Reformierakond): Kiidan Misso meeste algatuse igakülgselt heaks ja toon selle eeskujuks ka teistele omavalitsustele. Näeme ka teiste omavalitsuste puhul, et noori peresid kolib maale küll. Hea ja turvaline elukeskkond on tänapäeval suur väärtus. Tihti on probleem töökohas. Antud juhul on vald ja ettevõtjad appi tulnud. Ent peaksime kõik noori inimesi rohkem julgustama ise endale töökohta looma ja ettevõtlusega alustama. Riik ja omavalitsus saavad selleks tingimusi luua elektrivarustuse, interneti, teede ning kodulähedase kooli näol. Ühiskond tervikuna aga ettevõtlikkust soosiva mentaliteedi arendamise näol. Pean ennast maaelu patrioodiks ja elan ka ise maal.

Ülo Tulik (IRL): Usun, et edukas võib see kampaania olla juhul, kui tõesti on tegelikult need töökohad ja elamised olemas, mida välja reklaamitakse. Selle ettevõtmise eestvedajad on öelnud, et see ei ole sotsiaalabipakett, vaid oodatakse partnerit, kes tahab kohalikku elu edendada. Minu arusaam asjast on selline, et kindlasti tulevad kohale ennekõike sotsiaalset abi vajavad inimesed, kes ühel või teisel põhjusel on elu hammasrataste vahele jäänud. Vägagi keerukas on soovijatest need õiged partnerid üles leida ja teha seda nii, et ei oleks solvujaid. Palju sõltub ka sellest, milliseid töökohti on pakkuda. Mina isiklikult ei tunne ühtegi perekonda, kus ema ja isa soovivad, et nende lapsest saaks tulevikus lüpsja ning see on kindlasti üheks peamiseks põhjuseks, miks uutes lautades võetakse järjest rohkem kasutusele lüpsiroboteid.


Kokkuvõtvalt usun, et selle kampaaniaga võib ühes maakohas kogukonna elu elavdada küll, aga tulemus sõltub läbiviijatest endist. Tegusaid inimesi on raske maale leida, aga loodan, et seekord saadab seda ettevõtmist edu ja veel loodan, et see ei ole meediale suunatud ettevõtmine, nagu seda oli Misso vallajuhtide eelmine kampaania, mis oli suunatud ümberkaudsete omavalitsuste ühinemisele. Ise ei kavatse selle kampaaniaga liituda, sest elan alaliselt maal ja kuna minu vanemate rajatud kodu Meremäe vallas on tühi, siis on olemas võimalus seda alati soovi korral kasutada.

Kalvi Kõva (SDE): Tervitan igasugust aktiivsust, mida väikesed kogukonnad näitavad üles inimeste kutsumisel maale. Loodan siiralt, et suureneb nende inimeste hulk, kes soovivad linnakärast kaugemale, puhtama ja tervislikuma elukeskkonna poole. Neid häid näiteid on. Välistan igasuguse võimaluse vahetada praegune elukoht kaunis Rõuges hullumeelse linnaelu vastu, seega elan maal ja jään maale.

Inara Luigas (MTÜ Demokraadid) ei vastanud.
Priit Sibul (IRL) ei vastanud.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD