Menu

.      

Misso vald on saanud juba 16 kvalifitseeruvat elukohataotlust

Tiit Niilo	Foto: Taimi PladoUUS ALGUS • Misso vald on „Tule maale” projekti käigus saanud vähem kui nädala ajaga juba üle kümne kvalifitseeruva elukohataotluse, ütles projekti üks eestvedajaid, Nopri talu peremees Tiit Niilo.


„Usume, et suudame asjaga liikuda eesmärgile lähemale,” rääkis Tiit Niilo. Eesmärk on tema sõnul Missos välja arendada maaelu õpetamise kallakuga looduslähedane kool, et valda tuleksid elama pered, kes teavad, mida nad koolilt tahavad, ning kes iseendaga hakkama saavad ja kogukonda panustavad. Misso vald annab pigem võimaluse ammuse unistuse teostajatele, mitte neile, kes on lihtsalt hätta sattunud ja omale töökohta otsivad, märkis Tiit Niilo.


Esimeses etapis, mis on juba käivitunud, pakutakse Misso vallas elu- ja töökohta lastega peredele ehk neile, kes tooksid oma lapsed õppima Misso kooli. Elukohtade leidmiseks pöördutakse kõigi Misso valla elanike poole, et antaks üles kõik kasutuseta eluhooned. Tiit Niilo ütles, et tal on Misso valla Tsiistre nukas olemas aastatepikkune perede maale aitamise kogemus, kus ta on leidnud neile nii elu- kui töökoha.


Praegust taotluste esitamise seisu iseloomustas Tiit Niilo nii, et 30 ühendust võtnud perest on ligi kolmandik neid, kellele esitatakse vaatamatuleku ettepanek. Peredele on pakkuda vallas praeguse seisuga kokku ligi 15 töökohta, seega võiks valla poolt esimeses etapis toetust saada seitse-kaheksa, maksimaalselt kümme peret. Neist peredest võiks koolis õppima asuda kokku ligi 20 last. Hetkel õpib Misso koolis 30 last ja tänavu läheb esimesse klassi praeguse seisuga kaks õpilast.


Möödunud nädalal tuli Nopri talu peremees, viie lapse isa ja 20 inimese tööandja Tiit Niilo välja üleskutsega pakkuda kümme erinevat töökohta peredele, kellel on Misso kooli tuua lapsed. Elamiseks pakutakse välja talud viieaastase tasuta rendilepinguga. „Tule Misso – saad 1000 ühes,” seisis üleskutses, „lapse heasse kooli, sissetuleku töökoha näol, elukoha talus või kortermajas, vajalikud teenused sinule mõtlevas vallas, oma peenra ja küüliku, 995 muud elulist asja.”

20 PÄEVA ENIMLOETUD