Menu

.      

ELASA on seni vaid ilus nimi

ELASA kaunikõlalise nimega on aastaid kutsutud Eesti Lairiba Arendamise sihtasutust. Pooltki nii ilus pole kõik see, mis iseloomustab seitse aastat tagasi loodud ülikiiret internetti lubanud sihtasutuse praegust tööd. ELASA tegevust ümbritsevad konfliktid, erimeelsused ja vallandamised.

Tänases lehes ilmuv lairiba tulevikku käsitlev artikkel on kriitiline. Kuid selline otsekohesus ei tule mitte ainult Võru maavanema Andres Kõivu suust, vaid ka riigikontrolörilt Alar Kariselt. Lihtne kõrvaltvaatajagi saab aru, et internetilevi suurprojektiga on midagi valesti.

Estwini nime kandva projekti eesmärk oli rajada 2018. aastaks valguskaablivõrk, mis viib ülikiire interneti paikadesse, kuhu sideoperaatorid turutingimustel ei investeeriks. Praeguseks on paigaldatud tuhandeid kilomeetreid kaablit, kuid riik ei suuda selgitada, kuidas see reaalselt kasutajani jõuab.

Aasta lõpus vallandati skandaalselt ametist projekti eestvedaja Olav Harjo, kes esines seejärel avaldusega, et ELASA rajab sisuliselt riigi ja maksumaksja raha eest interneti põhivõrkusid välismaistele sidefirmadele. ELASA asutajad on näiteks Tele2, Telia, Elisa jt.

Sihtasutuse kritiseerijad viitavad kallutatud tegevusele mobiilsete internetiteenuste kasuks, mis teenivad erinevate piirangute kaudu omanikele suuremat kasumit. Kiire püsiühenduse kasutamise osas on Eesti aga Euroopas keskmisest madalamal tasemel, olles taga nii Lätist kui ka Leedust.
ELASA juhtimist ja suhtumist iseloomustab kõrvaltvaataja jaoks ka sihtasutuse visiitkaardiks olev kodulehekülg, mida pole aastaid ajakohastatud. Avaleheküljel olevad eesmärgid on praeguseks selgelt aegunud, viimane pressiteadegi on enam kui aastavanune.

Eesti igapäevaseid uudiseid varjutavad seejuures suured koondamisteated. Viimane, enam kui 600 inimese vallandamise teade, tuli üleeile Keilast.

Selles valguses on kurb, kui riik võtab oskamatuse ja valede otsustega Võrumaa andekatelt inimestelt võimaluse luua kaugtöökohti, mille üheks eelduseks on kiire ja stabiilne interneti püsiühendus. Mobiilne internet pole maakohtades kodukontorite rajamiseks piisav lahendus.

ARVAMUS