Menu

.      

Aaviksoo soovib kaotada koolitöötajate miinimumkoosseisu määruse

Jaak Aaviksoo FOTO: Võrumaa Teataja

Praegu kehtiva määruse ebamõistlikkus tuleb ilmekalt esile Võrumaal Sõmerpalu vallas, kus on kavas 2014. aastal algaval õppeaastal ühendada 107 õpilasega Osula põhikool ja 70 õpilasega Sõmerpalu põhikool üheks õppasutuseks, kuid koolid on kavas jätta tegutsema kahte hoonesse.Vald soovib liita tänavu sügisest koolide juhtkonnad, teatas haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

 

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo hinnangul tuleks kaotada praegu kehtiv koolitöötajate miinimumkoosseisu määrus, mis teeb keeruliseks koolivõrgu korrastamise ja seavad ebamõistlikke õiguslikke takistusi.

Otsuseid takistab vallal ellu viia praegu kehtiv koolitöötajate miinimumkoosseisu määrus, mille järgi peab mõlemal koolil olema tingimata eraldi juhtkond. Takistus on ka omavalitsustega 2008. aastal kokku lepitud ja praegu kehtiv üldhariduse rahastamismudel, mis annab vallale pea 30 protsenti rohkem raha, kui viimane hoiab kahte kooli juriidiliselt lahus, kuigi ühendkoolis oleks sama palju õpilasi ja õpetajaid.

Haridus- ja teadusministeeriumi hinnangul on sellised reeglid ebatarvilikud ja ebamõistlikud, mistõttu nende muutmine tuleb võimalikult kiiresti päevakorda võtta.

Aaviksoo arutas kahe kooli ühendamise ja seda takistavate õigusaktide teemat eelmise nädala lõpus Sõmerpalu vallavanema Aare Hollo ja volikogu esimehe Aivar Rosenbergiga.

Hollo sõnul soovib vald ühendada koolide juhtimise, kuid tänaste reeglite järgi on see keeruline. "Me põrkusime oma otsustes miinimumkoosseisude nõudele. Tahtsime teha koolide ühendamisel vaheetapi, kus kahel koolil oleks üks juhtkond, kuid praegu ütlevad seadused, et kummalgi asutusel lihtsalt peab olema direktor. Samuti on suur probleem, et praegu saaksime koolide kokku panemisel sama hulga õpilaste eest tunduvalt vähem haridustoetust," märkis Hollo.

Aaviksoo rõhutas, et seadused ja reeglid peavad olema mõistlikud, mitte takistama otsuseid, millest inimesed hoopis võidaksid. "Pole mitte mingit põhjust, miks peaksid seadused takistama omavalitsusel kahe kooli ühe juhtimise alla panemist – eriti, kui sellest sisuliselt ainult võidetaks. Proovime probleemi valla jaoks võimalikult kiiresti lahendada," lausus minister. Aaviksoo sõnul menetleb riigikogu praegu põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõud, mis peaks kaotama sellised arusaamatud piirangud ja takistused.

Ministri sõnul ei ole praegune omavalitsuste toetusmudel ilmselgelt mõistlik, kui kahe väikese kooli juriidiline ühendamine vähendaks riigi poolt antud toetust pea kolmandiku võrra. "Laste hulk jääb samaks, mistõttu omavalitsus rahas kaotada kindlasti ei tohiks," selgitas Aaviksoo.

Haridusministri sõnul tuleb vähendada kehtivast õigus- ja rahastamiskorrast tulenevaid takistusi, mis piiravad Sõmerpalul ja teistes sarnases olukorras olevatel valdadel tegemast mõistlikke otsuseid. 2014. aastaks on kavas töötada välja omavalitsustele haridus- ja sealhulgas õpetajate palgatoetuse mudel, mis võtab senisest enam arvesse demograafilisi muudatusi maal – toetust antaks õpilaste koguarvu põhjal, mida ei mõjutaks praegu kehtivad juriidilised nüansid. Samuti tuleb ministri hinnangul omavalitsuste toetamisel võtta arvesse regionaalseid eripärasid, sest tänane toetusmudel eelistab ebaproportsionaalselt suurlinnu.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD