Menu

.      

Võru linn tähistab 235. sünnipäeva

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

FOTOD: Aigar Nagel

Reedel, 16. augustil algavad Võrus linna 235. sünnipäevale pühendatud pidustused. Kolmepäevane mitmekesine programm ootab kõiki linlasi ja külalisi osalema, sünnipäevamelu pakub põnevust igale vanuserühmale.

„235. sünnipäeval on võrulastel põhust rõõmustamiseks. Linnaruum areneb iga päevaga silmnähtavalt ja järjest rohkem inimesi on otsustanud oma kodulinnaks valida Võru. Linnapeana olen uhke, et võrulased – linnakodanikud, ettevõtjad, MTÜd, avaliku sektori asutused on otsustanud teha Võrust kasvava ja areneva linna, kus kõikidel on hea elada ning mis suudab pakkuda konkurentsivõimelisi teenuseid kogu piirkonnale,“ sõnas Võru linnapea Anti Allas. 

Kolm päeva vältavate pidustuste ühendavaks teljeks on perepäevad „Koton om hää“, mis nagu valdav osa linnapäevade teistest sündmustest toimuvad uuenenud ajaloolisel keskväljakul. Linnapäevad avatakse suurejooneliselt traditsioonilise rongkäiguga, kus osalevad linlased ja külalised ning vanatehnikaklubi Vänt kirev autokolonn. Sünnipäeva suursugune avalöök jätkub samas muusika-, käsitöö-, tantsu- ja kunstiprogrammiga ning vanatehnika näitusega. 

Väljakul esitletakse ja pakutakse mekkimiseks Võrumaa Talupidajate Liidu ja kaubamärgi UMA MEKK eestvedamisel ning Vana-Võromaa juustutootjate koostöös valminud Eesti pikimat sõira ning traditsiooniliselt ka hiigelsuurt sünnipäevatorti. Kell 20 algab linna keskväljakul südaööni kestev rahvapidu tantsuga. Esinevad Goldies Oldies Võru sõpruslinnast Suwalkist ning kohalikud ansamblid Gelm ja Hea Story.

Laupäeval, 17. augustil avatakse keskväljakul Võru linnapäevade laat ning jätkuvad perepäevade tegevused. Tihedas sünnipäevaprogrammis väärib eraldi äramärkimist linna asutamisaastast tuletatud 1784 meetri linnajooks. Võistlus toimub traditsiooniliselt teatejooksuna, kus üks võistkonna liige jookseb 1000 m, teine 700 m, kolmas 80 m ja ankrumees 4 m. Spordiprogramm linna keskväljakul jätkub rammumeeste võistlusega. Tamula rannaalal on avatud JJ-Street Tantsukooli noorteala, kus on samuti kavas nii sporti kui ka liikumist.

Päeva lõpetab Tamula järvelaval kell 20 algav sünnipäevakontsert, kus esineb Marju Länik ja tema
ansambel. Kontserdi lõpus saab nautida ilutulestikku ning pärast seda kuvatakse keskväljakul videoinstallatsioonina Võru linna lühiajalugu.

Pühapäev, 18. august on peamiselt puhkpillimuusika päralt, kuna ohjad haaravad enda kätte XXIV rahvusvahelise festivali „Võru vaskpillipäevad“ esinejad. Kell 17 algab linna keskväljakul pidupäevakontsert „Võru kõla – 235“ Peterburi ja Eesti muusikatalentide suvesümfoonia, Eesti Noorte Kontsertorkestri, Festivalibrassi ja solistide esituses.

Vaata kava: www.voru.ee

Võru linna asutamispäevaks loetakse 1784. aasta 21. augustit, mil keisrinna Katariina II loal ilmus kindralkuberneri dekreet teatega, et rajatava linna asukohaks saab Võru mõis ja linn hakkab kandma Võru nime.

20 PÄEVA ENIMLOETUD