Menu

.      

Urmas Reinsalu: „Põhimõtetega ei tohi kaubelda.”

Foto: Võrumaa TeatajaINTERVJUU • Elamislubade skandaalist tasapisi juba toibuma hakkava IRLi suurkogu valib sel laupäeval uue esimehe, kelle esmaseks ülesandeks saab olema rahvuskonservatiivses erakonnas pettunud valijate usalduse taastamine. Peafavoriidiks peetav, äraostmatuna poliitikasse tulnud Tartu ülikooli juuraharidusega noor mees Urmas Reinsalu (36), kel juured Võrumaal, rääkis intervjuus Võrumaa Teatajale, et peab oma poliitiliseks õpetajaks Lennart Merd ja hoiab öökapil Ameerika ekspresidendi
George W. Bushi elust kõnelevat raamatut.


Mis on peapõhjus, miks otsustasite kandideerida IRLi esimeheks?


Urmas Reinsalu
: Sest ma olen valmis IRLi esimehe tööd tegema. See otsus ei tulnud üleöö, aga seda selgem on sisemine kindlus.


Teie eelkäija Mart Laari üheks poliitiliseks õpetajaks on peetud endist briti peaministrit Margaret Thatcherit. Kes on teie poliitiline eeskuju või õpetaja ja mida väärtuslikku olete temalt õppinud?


U. R.
: Töötasin neli aastat Lennart Mere kantselei direktori ametis. Tema juures töötamine oli justkui teise ülikooli läbimine. Vahel mõtlen ka tänastes poliitikaasjades, et mida Lennart ühe või teise asja kohta öelnud oleks. Viimati jäi mulle meelde üks Mihhail Lotmani oluline mõte poliitika kohta: õigeid asju tuleb õigesti teha.


Mis on põhimõtted, millest te oma isiklikus elus juhindute ja millest te ilmaski ei tagane?


U. R.
: Põhimõtetega ei tohi kaubelda.


Mis on IRLi tugevused ja nõrkused teiste erakondade ees hetkeseisuga, kui uut esimeest ei ole veel valitud?


U. R
.: IRLil on eriline koht teiste erakondade kõrval, mis asetab talle täiendava vastutuse. Konservatiivne maailmavaade tegeleb konkreetse rahva rahvuslike huvide kaitse ja arendamise poliitikaga. Liberalism ja sotsiaaldemokraatia on aga universaal-selt kohaldatavad sotsiaalsed õpetused. Seega peab IRL kui rahvuslike huvide erakond julgema neid huvisid sõnastada ja tegema ka päevapoliitikas ebapopulaarseid valikuid Eesti tuleviku huvides.


Mis on IRLi tugevused ja nõrkused siis, kui teist esimees saab?


U. R
.: Me jääme valitsusse, ei tee koostööd Savisaare juhitud Keskerakonnaga, ei tagane Eestile vajalike reformide taotlemisest. Keskendume majanduse arengu küsimustele, ei tee kompromisse rahvusliku julgeoleku arvelt – lugegu keegi siis neid nõrkuseks või tugevuseks, see on maitse küsimus.


IRLi elamislubade skandaal puudutas teid lähedalt – sellega tegeles äraostmatute seltskonda kuulunud Indrek Raudne ja oli tugev surve teise äraostmatu, siseminister Ken-Marti Vaheri tagasiastumiseks. Teie rivaal Liisa Pakosta on väljendanud seisukohta, et Kabrits oleks pidanud Riigikogust lahkuma. Palun teie isiklikku hinnangut – kas Kabrits oleks pidanud Riigikogust lahkuma või mitte ja miks ning kas Vaher oleks pidanud tagasi astuma või mitte ja miks?


U. R.: Kabritsa pöördumine erakonna aukohtu poole ja valmisolek aukohtu võimalikust hukkamõistvast otsusest tulenevalt Riigikogust lahkuda on mõistlik samm. IRL on selles asjas huvitatud ammendavast selgusest. Seetõttu toetasime Riigikogus ka uurimiskomisjoni moodustamist, mis kõik juhtunud asjad kiretult ritta paneks. Siseministri küsimuses kujundasime seisukoha erakonna volikogus ja pärast tema selgituste ärakuulamist usaldasime teda ministri ametis jätkama.


Nuhkimisskandaali sattunud Savisaar tõmbab praegu osavalt paralleele IRLi elamislubade skandaaliga – et küll Keskerakonna aukohus annab Toobali tegevusele hinnangu, nagu ka IRLi aukohus andis hinnangu Kabritsa tegevusele. Teie hinnang – kumb tegevus on taunimisväärsem: kas see, kui Riigikogu liige hoiab enda käes kellegi erakirjavahetust ja loeb selle läbi, või see, kui Riigikogu liige on seotud riigile vaenuliku riigi kodanikele ebaseaduslike elamislubade müügiga?


U. R.
: Ega üht eetilist valesammu ei ole mõtet teise taha peita. Kõige tobedam on virisemine, et mis nüüd mina, teised teevad ju ka.


IRLi üheks põhiküsimuseks on saanud, kuidas taastada valijate usaldus, mis elamislubade skandaaliga kõvasti kõikuma lõi. Nimetage olulisim, mida peab teie arvates tegema, et usu kaotanud IRLi valijad jälle IRLi eetilisusse uskuma hakkaks?


U. R.
: Eetika pole usu küsimus. See kas on või mitte. Teeselda pole seda võimalik. Pahandusi tuleb ikka ette – tähtis on, et neil hetkedel käitutakse õigesti ja õpitakse juhtunust.


Millise raamatu viimati läbi lugesite ja mida tarka sealt kõrva taha panite?


U. R.
: George W. Bushi presidendiaja mälestused on praegu öökapil. Seal on üks selge läbiv mõte: poliitik peab laiema avaliku hüve nimel olema oma tegudes valmis langetama ka ebapopulaarseid otsuseid.


Millal teid Võrumaad külastama oodata võib ja kus siis teiega kohtuda saab?


U. R.
: Niipea, kui võimalik, kindlasti lähiajal. Tervitan kõiki tuttavaid ja muidu toredaid võroke’si!

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD