Menu

.      

Urvaste koolis armastatakse piima ja ollakse aktiivsed

Urvaste kooli direktor Kalmer Sarv on õnnelik, sest tema arvates teab kogu koolimeeskond, mida ta tahab. Foto: MAARJA KAIVKOOL • 2006. aastal tunnustati Urvaste koolisööklat kui parimat. Võrumaa Teataja käis Urvaste koolis direktor Kalmer Sarvega vestlemas ning vaatamas, kuidas koolil ja selle sööklal läheb. Kalmer Sarv on töötanud Urvaste koolis alates 2001. aastast, algul oli ta huvijuht ja direktoriks sai ta 2005. aastal. Direktor on õnnelik, sest tema arvates kogu koolimeeskond teab, mida ta tahab. Ta lisab, et iga õpetaja ja töötaja ajab ühte asja.

Liha kõigile ei maitse, küll aga piim

Päevaraha õpilase kohta on Urvaste koolis kolm eurot ja 20 eurosenti ning selle summa eest saab neli toitu päevas. PRIA projekti raames saavad lapsed tasuta koolipiima. Direktori arvates joovad lapsed piima rohkem, kui koolipiim võimaldab. Igale lapsele on PRIA programm ette näinud 200 grammi tasuta piima päevas. Kuu kohta on koostatud toidumenüü. „Ükski toit ei tohi kuus korduda ja seepärast on meil kuu menüü ette tehtud. On proovitud toitu niimoodi teha, et see oleks mitmekesine. Meie kokad on selles osas väga leidlikud – nad teevad näiteks ka erinevaid pannkooke – soolaseid ja magusaid,” ütleb direktor Sarv.

Foto: MAARJA KAIVUrvaste kooli sööklas oli sel päeval, kui neid külastasime, supp tirinates. Nii õnnestus ka meil maitsvat seljankat proovida. Magustoitu võtavad seal kõik õpilased ise. „Toidutaldriku reegel on olemas, kuid me ei aja grammi taga, mispärast reeglina saavad lapsed toitu juurde küsida. Kokad jagavad toitu, kuna erivajadustega lapsed ise toitu ei võta,” lausub Sarv ja arvab, et lapsed on toiduga rahul. „Kõik ei söö kõike, seega otsime alternatiive. Mõned lapsed ei söö mingit liha,” ütleb Sarv ja arvab, et söömisharjumusi saab ümber kasvatada.

Urvaste kool on motiveeritud viima lapsi välismaale

Urvaste kool on loodud vajadusest abistada ja õpetada neid lapsi, kes vajavad lihtsustatud, toimetuleku- ning hooldusõpet. Sealsed õpilased paistavad aga silma oma sporditulemustega. 20. oktoobril sõidavad kolm saatjat ja kuus sportlast Küprosele bowlingut mängima ja Eestit esindama. Kohapeal ollakse nädal aega.

„Oleme üpris palju käinud välismaal. Eelmisel aastal käisime Norras suusatamas, enne seda mängisime bowlingut Poolas,” meenutab direktor. EO Eesti Ühenduse raames toimuvad ka kohapeal võistlused. Näiteks oli 4. oktoobril jooksukross. „Laste motivatsiooni on vaja tõsta. Füüsiline koormus annab toe vaimsele,” arvab Sarv. Veel on neil toimunud neli aastat talimänge. Eelmisel aastal olid laiendatud talimängud.

Direktor hindab väga koolidevahelist tööd. Koolil on mitmes riigis sõpruskoole. Poolas Kwidzynis ja Soomes Kaihari kool. Viimasega on käimas ka ühine projekt. Poolakatega on Urvaste kool sõpruskool juba kolm aastat. „Ma ei ütle kunagi millestki ära. Vahetus motiveerib, lapsed soovivad inglise keelt üha rohkem tänu sellele õppida. Vahetuse käigus oleme näinud, et soomlastel on erivajadustega laste õpetamine arenenum kui meil. Hetkel käib metoodiline vahetus,” sõnab Sarv. Urvaste koolis on 50 õpilast ja lisaks nendele on seal ka Võrumaa kutsehariduskeskuse kodumajanduse esimene kursus.

Lisaks vahetusprogrammidele teeb Urvaste kool laagreid, mida aitab rahastada keskkonnainvesteeringute keskus. „Võimalusi on, aga paraku rahakott kõike alati ei võimalda,” tõdeb Sarv. Omavalitsused on lapsi toetanud taskurahaga. „Paremad lähevad välismaale – kuldne kesktee. Kindlasti valime selliseid, kes peaksid reisi vastu, kes seda väga tahab, ja selekteerime neid, kellele oleks see kasuks tema motiveerimisele,” ütleb direktor ning lisab, et meeskond teeb valiku. Diskussiooni käigus selguvad väljavalitud. „Ei ole last, kellel poleks häid külgi, ent on lapsi, kellel on halvad harjumused. Soovime, et kõik meie lapsed saaksid kuskil käia,” lõpetab Sarv.

Kuldre kooli lastele meeldib koolitoit väga

Võrumaa Teataja käis ka Kuldre koolis uurimas koolitoidu ja piima kohta. Vestlesin veidi nii kooli direktori Rait Laatsitiga kui ka koka Piretiga.

„Koolitoit maitseb lastele väga. Neid nõudeid, mis on ette seatud, järgitakse. Meie kooli toit on vaheldusrikas. Oleme liitunud koolipiimaga. Lapsed joovad piima. Olen töötanud ka Hiiumaal Emmaste koolis ja võin öelda, et siinsed lapsed armastavad piima rohkem. Piima, mida PRIA projekti kaudu saame, jätkub aga kenasti kõigile,” kommenteeris direktor Laatsit.

Kuldre koolis teenindavad õpilased end toidulauas ise. „Supp on laual tirinas, ka kartulid ja salatid on laual, mida lapsed ise endale serveerivad. Magustoidud on paika pandud,” lausus Laatsit. Ta lisas veel, et toitu jätkub kogu kooliperele ja puudu ei tule sellest kunagi. Lapsed saavad soovi korral isegi portsjoni juurde. Toidu tooraine tuleb enamasti hulgiladudest ja kohalikelt farmeritelt. Kokad valmistavad söögi kohapeal.

„Olen kokkadega väga rahul,” ütles direktor. Kokad on menüü, mille leiab alati ka kooli kodulehelt, paika pannud nädala kaupa.

„Meie koolitoidu menüüs on juurikaid, mida süüakse meelsasti. Samuti armastavad lapsed salateid. Lemmiktoitudeks on makaronid hakklihaga, frikadellisupp ja kohupiimavaht kisselliga. Vähem meeldib lastele rosinakissell ja kalasupp,” ütleb koolikokk Piret ning nendib, et kurta ei saa, kuna lapsed söövad ilusasti. „Vanemad on avaldanud soovi, et nädalas oleks vähemalt korra ka kala lastemenüüs,” ütles Piret.

Päeval, mil Võrumaa Teataja Kuldre kooli sööklat külastas, oli menüüs kalaseljanka ja kissell kohupiimavahuga.   

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD