Menu

.      

VTA kontrollib seakatku tõttu 931 farmi

Pilt on illustratiivne Foto: Võrumaa TeatajaVeterinaar- ja toiduamet (VTA) kontrollib sigade Aafrika katku tõttu üle Eesti kokku 931 seafarmi, kontrolli viivad läbi volitatud veterinaararstid.

"Informatsioon, et kontrolli hakatakse tegema, tegelikult jagati välja juba eelmise nädala lõpus ja nii, kuidas maakonnad seda organiseerida on suutnud, nii seda hakatakse tegema, kas siis reedel või esmaspäevast, niimoodi nagu iga maakond seda organiseerib," ütles VTA loomatervishoiu, loomakaitse ja söötade osakonna juhataja Maarja Kristian BNS-ile ja mainis, et mõnes maakonnas võib kontrolle juba läbi viidud olla, kuid täpsemat infot selle kohta ei ole.

Kristian selgitas, et kontrolli viivad läbi volitatud veterinaararstid, kes igapäevaselt ei tööta veterinaarkeskustes, vaid on ameti lepingulised töötajad.

Kokku kontrollitakse üle Eesti 931 seafarmi, selgub loomatervishoiubüroo peaspetsialist Ardo Pakkoneni poolt BNS-ile edastatud andmetest. Tartumaal kontrollitakse 167 ja Valgamaal 120 farmi, Võrumaal ja Lääne-Virumaal 99 farmi. Põlvamaal kontrollitakse 93 farmi.

Viljandimaal on seafarme 51, Pärnumaal 48, Saaremaal 44, Läänemaal 41 ja Jõgevamaal 34. Ida-Virumaal on 29 seafarmi, Harjumaal 28. Kõige vähem on seafarme Raplamaal, kus neid on 19 ja Hiiumaal, kus farme on 10.

VTA kontrollib ennetava meetmena kõiki seafarme, et välistada sigade aafrika katku levimine Eestisse, kontrolli käigus registreeritakse peetavate sigade arv, kontrollitakse bioohutusmeetmete rakendamist ning loomade välitingimustes pidamise keelust kinnipidamist.

Lätis, Leedus ja Poolas on viimastel kuudel diagnoositud mitmeid sigade aafrika katku juhtumeid. Seni Eestis sigade aafrika katku diagnoositud ei ole, kuid 40 kilomeetri ulatuses Läti piirist on kehtestatud puhvertsoon.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD