Menu

.      

Seakatkust tingitud kahjusid saab hüvitada kolmest allikast

Vabapidamisel sigade kasvatamine on selleks korraks Eestis möödanik. Seakatk võib teha seapidamisele üldse lõpu. 	 Foto: Võrumaa TeatajaPõllumajandusminister Ivari Padari sõnul on võimalik loomapidaja tehtud kulutusi ja saadud kahju seoses sigade Aafrika katkuga võimalik hüvitada kolmest allikast.

"Esiteks hüvitatakse loomapidajale kodusigade Aafrika katku nakatumisel tõrjemeetmetega seotud otsesed kulud loomatauditõrje seaduses ja Euroopa Liidu asjakohases õigusaktis sätestatud juhul, korras ja määras. Näiteks hüvitatakse ettekirjutuse alusel tapetud, sealhulgas kontrolltapetud, hukatud ning loomataudi tõttu hukkunud looma väärtus ning ettekirjutuse alusel hävitatud seadme ja sööda väärtus," ütles Padar esmaspäeval riigikogu täiskogu istungil riigikogu liikmete küsimustele vastates.

Seda kahju hüvitatakse sigade Aafrika katku kui eriti ohtliku loomataudi tõrjumisel valitsuse reservist selleks eraldatavatest riigieelarve vahenditest. "Loomataudi tõrjega seoses tekkinud kahju hüvitatakse kuni 100 protsendi ulatuses. See sõltub riigi võimalustest. Kui rahuldatud taotlustel põhinev taudikahjutoetuse summa ületab taudikahjutoetuse maksmiseks eraldatud vahendeid, vähendab veterinaar- ja toiduamet taudikahjutoetuse määra võrdeliselt arvestades taudikahjutoetuse makmiseks ettenähtud vahendeid ja järgides taotlejate võrdse kohtlemise põhimõtet," ütles ta.

"Teiseks allikaks on turukorralduse erakorralised meetmed. Eestil on võimalik taotleda Euroopa Komisjonilt erakorralist toetust seoses kaubanduse piirangutega, mis võivad tuleneda looma haiguse leviku tõkestamise meetmete kohaldamisest või seoses turu häiretega, mis on otseselt tingitud tarbija usalduse kaotusest. Nimetatud meetmetega kompenseeritakse tootjale tõsised turuhäired, näiteks tarbimise või hindade oluline vähenemine," rääkis Padar. Rakendamise eelduseks on Euroopa Komisjoni rakendusotsus, kus määratakse ära, millistele tingimustele peab toetuse taotleja vastama ning Euroopa Liidu kaasrahastamise määr.

Lisaks kavandab põllumajandusministeerium 2014–2020 perioodil maaelu arengukavasse uut kompensatsioonimeedet: loodusõnnetustes ja katastroofides kahjustunud põllumajandusliku tootmise potentsiaali taastamine ning asjakohaste ennetusmeetmete kasutuselevõtmine.

"Meetmete hinnanguline eelarvemaht on 1 miljon eurot, vahendid selleks on kavas leida samale sihtgrupile mõeldud maaelu arengukava meetmete arvelt. Meede võimaldab toetada investeeringuid, mille eesmärk on teha korda loodusõnnetuses, ebasoodsates ilmastikutingimustes ja katastroofides kahjustunud põllumajandusmaa ning taastada tootmise potentsiaal, sealhulgas osta loomi," ütles Padar.

Kolmandaks allikaks on vähese tähtsusega riigiabina võimalik esmatootjatele maksta kuni 15 000 eurot toetust kolme majandusaasta jooksul, see kulu kaetakse 100 protsenti riigieelarvest, kui selleks on eraldatud riigieelarve vahendeid.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD