Menu

.      

Seakatku levik Eestisse peataks nuumsigade väljaveo

Pilt on illustratiivne Foto: Võrumaa TeatajaKui sigade katk jõuab Eestisse, on tõenäoline, et nii Euroopa Liit kui ka osa liikmesriike eraldi kehtestab Eestile sealiha sisseveopiirangud, mis mõjutavad eelkõige elus loomade liikumist, kirjutab Atria Eesti AS-i juhatuse esimees Olle Horm.

Eestist veetakse igal aastal elusana välja umbes 100 000 nuumsiga, mis moodustab umbkaudu 20 protsenti kohapeal kasvatavatest sigadest, märkis Horm, kelle juhitav Atria Eesti kasvatab umbes 15 protsenti Eesti sigadest.

Kui haigus peaks levima farmisigadele, siis võib tootmine katkeda kuni aastaks, olenevalt sellest, kas haigus levis emise-, põrsa- või nuumsigade farmi, kirjutab Horm.

Nii Lätis, Leedus kui ka Poolas on juulikuu jooksul diagnoositud mitmeid sigade aafrika katku juhtumeid. Seni Eestis sigade aafrika katku diagnoositud ei ole, kuid 40 kilomeetri ulatuses Läti piirist on kehtestatud puhvertsoon.

Sellesse jäävates seakasvatusettevõtetes ja taludes teostatakse loomade veterinaarkontrolli ning keelatud on elusloomade toomine ja väljaviimine tsoonist ilma järelvalveasutuse loata. Puhvertsooni jäävad kõik Valgamaa vallad, Võrumaal Antsla, Mõniste, Urvaste ja Varstu vald ning Karksi vald Viljandimaal.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD