Menu

.      

Ministeerium taotleb seakatkukulude katmiseks kuni 4,2 miljonit eurot

Vabapidamisel sigade kasvatamine on selleks korraks Eestis möödanik. Seakatk võib teha seapidamisele üldse lõpu. 	 Foto: Võrumaa TeatajaPõllumajandusministeerium taotleb rahandusministeeriumilt arvestamist võimaliku sigade aafrika katku kompensatsioonirahade väljamaksmisega järgmise aasta reservfondist summas kuni 4,2 miljonit eurot.

Praegu sigade aafrika katku farmides diagnoositud ei ole.

Põllumajandusministeerium palub rahandusministeeriumil planeerida vahendeid reservfondist taudiga seotud karjade likvideerimise kulude hüvitamiseks kuni 4 miljonit eurot, loomsete jäätmete kahjutuks muutmise kulude katteks 95 000 eurot, veterinaar- ja toiduametile veterinaarsete lisakontrollide läbiviimiseks 50 000 eurot ning sigade ennetava tapmisega seotud kulude hüvitamiseks 50 000 eurot, selgub põllumajandusministri ülesannetes majandus- ja infrastruktuuriministri Urve Palo poolt rahandusminister Maris Laurile saadetud kirjast.

Siiani hüvitas Euroopa Komisjon kuni 50 protsendi ulatuses liikmesriigi poolt tehtud rahastamiskõlblikest kuludest, sealjuures ennetava tapmise korral vaid 30 protsenti. 1. juulist jõustunud Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus kohaselt on võimalik Euroopa Komisjoni kaasrahastamine kuni 75 protsendi ulatuses. Arvestada tuleb siiski, et otsused tehakse meetmepõhiselt ja erinev rahastamismäär erinevate meetmete puhul on tõenäoline, kirjutab Palo.

Hüvitamiskõlbulikud kulud on ettekirjutuse alusel tapetud, sealhulgas kontrolltapetud, hukatud ning loomataudi tõttu hukkunud looma väärtus ning ettekirjutuse alusel hävitud seadme, sööda, pakkematerjali, piima ja munade väärtus.

Eestis kinnitati esimene sigade aafrika katku juhtum metsseal 4. septembril Valgamaal Hummuli vallas. Praeguse seisuga on nakatunud metssigu leitud veel Viljandimaalt, Ida-Virumaalt ja Võrumaalt, kokku 33 juhtu. Sigade katk on eriti ohtliku loomataudiga, mis jõudmisel farmidesse põhjustab seakasvatussektorile suurt majanduslikku kahju ja mille tõrjeks ei ole võimalik kasutada vaktsineerimist.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD