Menu

.      

Põllumajandusministeerium kaalub sigade sundtapmist

Vabapidamisel sigade kasvatamine on selleks korraks Eestis möödanik. Seakatk võib teha seapidamisele üldse lõpu. 	 Foto: Võrumaa TeatajaSEAKATK • Pärast Eestis metssigadel avastatud seakatkujuhtumeid kaalub põllumajandusministeerium väiksemate seapidajate sigade sundtapmist.

„Ühe võimaliku meetmena on olnud kõne all ka sigade ennetav tapmine väiksemates seakasvatustes,” kommenteeris ministeeriumi seisukohta põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja asetäitja Pille Tammemägi, „see aitaks vähendada koguriski Eesti seakasvatussektorile.”

Tammemägi ütles, et sundtapmise soovitus on ka Euroopa Komisjoni poolt heaks kiidetud Baltimaade ja Poola tauditõrjumiseks koostatud ühises raamprogrammis. „Loomulikult peab iga riik ise oma riske hindama ja otsustama selle asjakohasuse üle,” lisas ta.

Selle kohta, kui suured need väiksemad seakasvatused on, kus sundtapmist rakendatakse ja kui palju seapidajatele kahju hüvitatakse, ütles Tammemägi, et „praegu alles arutatakse erinevaid võimalusi”.

Põllumajandusministeeriumi andmetel on väiksemaid, ühe kuni kümne seaga seapidamise kohti kõige rohkem Eestis Võru- ja Põlvamaal, vastavalt 103 ning 118 kohta. Põlvamaal on 99 protsenti seapidamise kohtadest väiksed, Võrumaal 85 protsenti. Eestis on kokku 671 väikest seapidamise kohta.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD