Menu

.      

Seakatk võib kaasa tuua kõigi sigade hävitamise

Vabapidamisel sigade kasvatamine on selleks korraks Eestis möödanik. Seakatk võib teha seapidamisele üldse lõpu. 	 Foto: Võrumaa TeatajaSEATAPP • Läti eeskujul võib seakatku jõudmine Eestisse tuua kaasa kõigi sigade hävitamise.

„Meil on alanud sigade hävitamine,” kommenteeris seakatku vastast võitlust ja septembri algusest kehtima hakanud nõudeid Ape piirkonna (novads) maaelu konsultant Sandris Cipruss. Tema sõnul kompenseeritakse ühe tapetud emise eest 115 eurot, nuumsea eest 65 eurot ja piimapõrsa eest 25 eurot.

Cipruss ütles, et sigalatele on kehtestatud karmid nõuded, kus peavad olema kaetud desokambrid ja eraldi sõnnikuhoidlad. Kui neid nõudeid täidetud pole, siis tuleb alates 7. septembrist sead hävitada. Ape piirkonnas palju sigu ei ole, ligi 60 siga, ja need suure tõenäosusega hävitatakse. Kokku on Lätis kavas hukata ligi 40 000 siga.

Ciprussi sõnul pole Ape piirkonnas veel asi nii hull kui riigi idaosas Latgales, kus politseinikud peatavad ja kontrollivad autosid. Ape piirkonda pole seakatku juhtumid veel jõudnud. Aga näiteks Valka piirkonnas Ērģeme vallas, Valga linnast paarikümne kilomeetri kaugusel, kus on farmides katkujuhtumid esinenud, on juba hukatud kolme venna farmides ligi 150 siga.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD