Menu

.      

VASTUKAJA: Võru linna elu korraldamisel jälgitakse kõikide inimeste huve

Eelmises Võrumaa Teatajas ilmunud loo „Kuidas sotsiaaldemokraadid Võru linnas ettevõtluse arengut takistavad” vastuseks teatan Gert Goršanovile, et tänane Võru linnavõim ei käitu ja ka ei hakka kunagi käituma Chicago baari reeglite järgi. Võru linna elu korraldamisel peetakse kinni seadustest ja meie kohustus on jälgida, et võimalikult laialt oleks tagatud kõikide linnakodanike huvid.

Nüüd aga räägin konkreetsest juhtumist ja tagamaadest linnavalitsuse poolt vaadatuna. Kuna praegu aadressil Tartu tn 37 toimetava Chicago baari kohta on politseist laekunud märgukiri rea kaebustega (aasta jooksul on registreeritud 46 teadet) ja ümberkaudsed elanikud on baari (öisest) tegevusest tugevasti häiritud, soovisime enne samasse hoonesse Päikese Kebabile tegevusloa andmist tekkinud probleemistikku põhjaliku(ma)lt menetleda ning antud küsimuses korrakaitsekomisjoniga konsulteerida.

Kui algselt kattusid Päikese Kebabi lahtiolekuajad Chicago baari omadega, siis vestluses minuga oldi valmis öisest lahtiolekust loobuma ja sellega seoses esitati uus registreeringu vormistamise taotlus. Usun, et selle kokkuleppega vähendame juba eos öiste rahurikkumiste sagenemist linnas. Pärast seda, kui Chicago baari ja Päikese Kebabi lahtiolekuajad enam ei kattu, on Päikese Kebabile väljastatud ka kõik vajalikud load.

Mis puudutab aga Chicago baari, siis on selge vajadus selle öine tegevus eraldi luubi alla võtta, kuna linnavalitsus on pidanud juba pikemat aega tegelema ümberkaudsete elanike kirjalike ja suuliste avalduste menetlemisega.

Õiguskantsler on oma järelepärimises Chicago baari puudutavate kaebuste osas viidanud põhiseadusele, mille §19 tagab igaühele võimaluse vabaks eneseteostuseks. Eneseteostuse viisiks on ka oma vaba aja sisustamine, samuti on eneseteostusõiguse erivormina põhiseaduse §31 alusel kaitstud ettevõtlusvabadus. Siiski ei ole ühegi isiku õigused demokraatlikus õigusriigis piiramatud ja eneseteostus on võimalik ainult ulatuses, milles see ei riiva ebaproportsionaalselt teiste isikute põhiseaduslikke õigusi. Põhiseadusest ilmneb, et avalik kord ja selle osana ka avalikus kohas käitumise nõuete järgimine on põhiseaduslik väärtus, mille tagamise kohustus lasub avalikul võimul.

Sellest lähtuvalt kutsun Gert Goršanovit üles mõistma linnakodanike laiema ringi huve ja võtma kasutusele meetmed Chicago baariga seotud korrarikkumiste osas.

Linnavalitsus on ettevõtjatega suheldes teinud seni kõik, et asjaajamine toimuks võimalikult kiiresti, kuid eeltoodud asjaolusid arvestades tahtsime enne tegevusloa väljastamist Päikese Kebabile olla veendunud, et probleemid Tartu tn 37 hoone ümber ei võimendu.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD