Menu

.      

Tiit Madisson palavast Andaluusiast ja muustki, 6. kiri

Loo autor abikaasaga kirjutamas oma eluaseme verandal juttu Võrumaa Teatajale.   Foto: ERAKOGUHispaania Robin Hood asutas tegutseva kommuuni

EESTLANE VÄLISMAAL • Hindust filosoof Osho (Rajneesh, 1931–1990), kes omal ajal liberaalset kapitalismi taunivate loengute eest USAst välja saadeti, on ennustanud, et pärast ahnusele ülesehitatud liberaalkapitalistliku süsteemi kokkuvarisemist saab järgmiseks ühiskonnamudeliks olema kommuuniühiskond. Teadupoolest on liberaalse turumajanduse hävingut ette ennustanud isegi tuntud multimiljardär George Soros. Teine juut, Robert Kaplan, on kirjutanud raamatu „Tulekul on anarhia”. Selles raamatus ennustab ta, et karjuvale ebaõiglusele ja ekspluateerimisele rajatud liberaalse kapitalismi kokkuvarisemine võib olla katastrofaalne – asemele tuleb anarhia.


Mõni aeg tagasi kirjutati paljudes maailma lehtedes Andaluusia linnakese Marinaleda linnapea Juan Manuel Sanchez Gordillost, kes organiseeris reidi Carrefouri (suurim toidupoodide kett Euroopas) ja Mercadona (mille omanik on rikkuselt viies mees Hispaanias) supermarketitesse, kust toodi kauba eest maksmata ära 21 kärutäit toitu. Toit oli mõeldud puudustkannatavatele peredele. Aktsiooni sekkus küll politsei, kuid pärast läbirääkimisi jäeti üheksa kärutäit kuivainete, õli, kohvi ja muu sellisega alles. Izquierda Unida (IU, Vasakliit  ehk kommunistid) liige Gordillo on olnud Marinaleda linnapea juba 33 aastat, ta on ka Andaluusia parlamendi asespiiker.

20 PÄEVA ENIMLOETUD