Menu

.      

JUHTKIRI Lohutav jõulukuu

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Pime aeg hiilib Eestimaal ligi aeglaselt, kuid järjekindlalt. Kui suve lõpuks harjuvad inimesed sellega, et ka õhtuid saab valges veeta, on juba tarvis alustada vastupidise ümberharjumisega. Praegu loojub päike enne kella poolt nelja. Loojangut lihtinimene enamasti ei näe, sest ollakse tööl, ja kui ei oldagi, siis katavad päikest pilved. Suvekuudel alles sellel kellaajal elu algas. Praegu valitseb kottpimedus, mis esiti ei häiri kedagi, kuid hakkab juba vaikselt tüütama.

Mullu oodati novembri- ja detsembrikuud, sest just selleks ajaks oli enamik eestlasi sättinud mõne soojamaareisi. Ei olnud ju mõeldav, et pime ja külm talv saadetakse mööda patareisid laadimata. Nüüd on see käes, tõestatakse võimalust, et tõepoolest on võimalik ka aasta ringi pimedal ja porisel Eestimaal ellu jääda. Olukord on keerulisem reisisõprade jaoks, mitte neile, kes on rahanappuse või soovimatuse tõttu reisidest nii või teisiti loobuma pidanud.

Osa pimedast ajast on üle elatud ja mõned kuud on veel minna. Siis on taas käes harjumatu kevad. Inimene harjub küll kõigega, kuid harjumine nõuab aega. Nii on samamoodi kevadel tagasihoidliku eestlase jaoks katsumuseks see, et valget aega on palju ning et valgel ajal on tegemised ja toimetamised rohkem võõrastele silmadele paista.

Jõulud ja jõulukuu ei ole ilmaasjata. Soojal maal on see ehk boonuseks, kuid meie porisel ning niiskel eestimaa talvel on jõulud ainuke särahetk pimedal ajal, mis aitab selle kardetud aastaaja üle elada ja annab sügisel eesmärgi, mille poole püüelda. Just seetõttu ongi jõulude ajal traditsiooniks kullata end üle säravate ehete või põlevate tulukestega. Paari aasta eest, mil meie maal alles hakati harjuma lumevaba talvega, oli sellel ajal justkui tabu riputada üles elektrilisi vanikuid. Tänapäeval on inimene võtnud uue suuna. Nüüdseks kehtib loogilisem reegel: mida lumevaesem on pimedam aeg, seda rohkem on tarvis pimedust elektri ja muu valgusega hubasemaks muuta ning kompenseerida. Elektrikaunistused ei täida oma funktsiooni ainult siis, kui sirab päike, kas või need mõned tunnid. Seda ei maksa aga karta, sest eelmisel kuul sai päikesepaistelised päevad peaaegu ühe käe sõrmedel üles lugeda.


 

ARVAMUS