Menu

.      

JUHTKIRI Kuhu jäi “Kuidas sul läheb?”?

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Eestimaalasi on alati peetud rahvaks, kes ei armasta huvi tunda, kuidas kaasmaalasel läheb. Teisalt on sellest ka lugu peetud, et ei näidata huvi üles lihtsalt suusoojaks, vaid paisatakse küsimus üle huulte ainult juhul kui tõepoolest kaaslase käekäik huvitab.

Maailmas on paiku, kus küsimus “Kuidas sul läheb?” on midagi tervituse sarnast. Kas see ka muudab inimeste jaoks küsimuse väärtust on keeruline öelda, sest kohati tundepuhanguvaene eestlane ei pea enamasti moe pärast õhku paisatud fraasidest lugu.

Pandeemiavangistus on ka eestlaste keelepaelad kohati rohkem valla kangutanud. Ehk on viga lihtsalt selles, et teemad on huvipakkuvamad. Eestimaalast ei pruugi huvitada, kuidas teisel igapäevaselt läheb. Küll aga on täna asendunud küsimus “Kuidas sul läheb?” küsimusega “Kas sa pensioniraha võtsid välja?”. Ühekordse vastusega seal aga ei lepita, sest jaatamise korral on vaja kindlasti teada, kui suur oli saadud noos ning mis selle varandusega peale hakati või hakatakse. Tagasihoidlikum eestlane ei julge otse raha summa kallale minna ning seetõttu pärib esiti raha saatuse kohta ning üritab loomulikust intelligentsist kaks ja kaks kokku panna, sest on selge, et paari tuhande euroga suurt linna ei ehita.

Võib kogemata juhtuda, et kaasmaalase rahakotis sorides saadakse pikema jutuotsa peale ja siis ei uurita järgmiseks teps mitte, kuidas kellelgi läheb, vaid soojendatakse üles hetkeks pensioniraha uudise varju jäänud küsimus “Kas sa oled vaktsineeritud?”? Lihtsat ja rõõmsameelset küsimust “Kuidas sul läheb?” ei kanguta tavalise eestimaalase huulilt kuidagi. Häbi tunda ei ole aga millegi pärast, sest aus uurimine võib olla väärt enamgi kui küsimise pärast küsitud küsimus. Küll aga ei ole selged tagamaad, miks soovitakse teada naabrimehe pangakonto seisu või vaktsineerituse olukorda.

Küllap ollakse seal maal, et inimesele antakse hinnang selle põhjal kas või mida ta on oma pensionorahaga ette võtnud ning kas või millal on manustatud üks või mitu vaktsiinidoosi. Ka siin kohal jagunevad inimesed kahte lehte. On neid, kelle jaoks oled väärtusetu raha laristades ning jagub ka neid, kes vaktsineerimist sulaselgeks lolluseks peavad. Õnneks on igaühel säilinud õigus oma arvamusele ja jääb ainult üle loota, et nii nagu soovitakse austada oma arvamust lubatakse kaasmaalasel austada enda oma!

ARVAMUS