Menu

.      

Meremäe mäele kerkib vaatetorn

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Eilsel tuulisel ennelõunal andsid Meremäe vallavanem Peeter Sibul ja ASi Kurmik juhataja Andri Needo vaatetorni rajamise lepingule allkirjad. FOTO: VTAJALUGU VÕRUMAA TEATAJA Teisipäev, 15. aprill 2008

EHITIS • Meremäe vallavalitsus lubab paari kuu pärast pakkuda turistidele vägevamat loodusvaadet, kui seda on võimalik kogeda Eesti kõrgeimas tipus Suure Munamäe vaatetornis. Jaanipäevaks püstitatakse Meremäe mäele 18 meetri kõrgune vaatetorn, mille tipust paistavad nii Petseri kuplid kui ka Pihkva järv.

Vallavanem Peeter Sibul ja ASi Kurmik juhataja Andri Needo allkirjastasid eile ennelõunal miljon kroonimaksva lepingu, mille järgi püstitatakse Meremäe mäele vaatetorn ja vabaõhulava. Vaatetorn ehitatakse Sibula sõnul praeguse välikäimla asemele ja selle tipust avanev vaade peaks olema rabav.

„EASist (projekti rahastav ettevõtluse arendamise sihtasutus — toim) ka küsiti, kas mets vaatele ette ei jää,” ütles Sibul. „Ma ütlesin neile, et seda vaadet pole võimalik kirjeldada, seda tuleb ise näha.”

Legend räägib, et sellelt mäelt avaneva vaate järgi saigi Meremäe endale nime: hea ilmaga paistis künka otsast Pihkva järv kätte. Nüüdseks on kõrgeks kasvanud metsad silmapiiriks olnud vee varju jätnud, kuid valla arendusnõunik Kadi Saarso usub, et torni tipust on taas võimalik legendaarset vaadet nautida.

Avanema peaks vägev vaade

„Sellest tuleb Eesti kõige omapärasema vaatega torn,” lubas Saarso. Kui näiteks Suure Munamäe vaatetornist paistavad peamiselt mets ja künkad, siis Meremäe mäelt peaks avanema vaade vahelduvale maastikule ning veega lõppevale silmapiirile. Rääkimata Petseri linna kuplitest- korstnatest ja teistest Venemaa (piiri)rajatistest.

Kui kaugele pilk torni tipust tegelikult ulatub, pole asjaosalistel veel selge. Mullu suvel tehti Meremäe kohal küll õhufotosid, aga paarikümne meetri kõrguselt polnud neid võimalik üles võtta. Selgus saabub hiljemalt 18. juunil, kui torn lepingu järgi valmis peaks olema.

Haanja vallavanema Juri Gotmansi sõnul ei tohiks uus vaatetorn Suure Munamäe külastatavusele halvasti mõjuda. „Mida rohkem vaatamisväärsusi, seda parem. Ei näe probleemi, see on meile toeks,” ütles ta.

Haanja naabervallas Rõuges avatud Ööbikuoru vaat etorn tõi Gotmansi andmeil Munamäele huvilisi pigem juurde, mitte vastupidi. Mullu ostis Suure Munamäe vaatetorni pileti 55 000 inimest.

Umbes sama palju inimesi käis ka Ööbikuoru vaatetornis, ütles Rõuge valla arendusnõunik Jaanus Mark. Kuna Ööbikuoru torni pääseb piletita, pole tema sõnul täpset huviliste arvu võimalik nimetada, kuid arvatavasti oli neid 50 000–60 000.

10 000 inimest aastas

Sibul jääb tagasihoidlikumaks, prognoosides Meremäe torni külastajate arvuks umbes 10 000 inimest a astas. Pileteid müüma ei hakata. Vallavanema sõnul oli esialgu mõte küsida raha torni plaanitud statsio naarse binokli kasutuse eest, ent kuna selleks toetusraha ei eraldatud, kustutati ka piletimüügiplaan.

Nii Gotmans kui ka Mark arvasid, et uue vaatetorni lisandumisel peaks koostama Võrumaa tornide turismimarsruudi. „Varsti saame end tornide maakonnaks nimetada,” lausus Gotmans. Mark lisas, et kaaluda tuleks Võrumaa vaatetornide kaardi välja andmist.

ASil Kurmik on Meremäe vaatetorni ehitus järjekorras viies, viimati püstitati selline ehitis Ööbikuorgu.

Ettevõtte juhataja Andri Needo sõnul on torni rajamise ettevalmistusi juba alustatud ning praegu on tõsine mure, kuidas ehitusmaterjal metsast kätte saada. „Mehed olid eile metsas luurel. Otsitakse kopterit, millega palgid välja tuua,” sõnas ta naljaga pooleks.

Võrumaa vaatetornid
• Suurel Munamäel (318 meetrit üle merepinna), torni kõrgus 28,7 meetrit.
• Rõuge Ööbikuoru kõrval (145m üle merepinna), torni (pildil) kõrgus 27 meetrit.
• Varstu vallas Paganamaal Raadi mäel (170 meetrit üle merepinna), torni kõrgus 19 meetrit.
• Meremäe mäel (202 meetrit üle merepinna), torni planeeritav kõrgus 18 meetrit.
Allikas: Võrumaa Teataja

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD