Menu

.      

Kaitsepolitsei uurija kindlustalu Mõnistes

KRIMI • Altkäemaksu võtmise süüdistusega pooleks aastaks vahi alla võetud kaitsepolitsei uurija Indrek Põder ehitas ühe aastaga Võrumaale Mõniste valda kindlustalu, millised olid paarkümmend aastat tagasi levinud Vaivara vallas Ida-Virumaal.


Ida-Virumaal rajasid paarkümmend aastat tagasi omale kindlustalusid allilmakangelased, kes olid üleöö rikkaks saanud. Need talud paistsid teiste seast silma kõrge tara ja uhkete hoonetega, sellest ka nimetus kindlustalu. Ka Mõniste vallas Hürova külas, kus Indrek Põder oma vanaisa talumaja päris, on ümberkaudsed vanad talumajad kulunud välimusega, osad neist sootuks tühjaks jäänud. Seetõttu paistab paarimeetrise lumivalge plangu ja uhiuute uhkete hoonetega Põderi talu tulijale juba kaugelt silma ja paneb ümberkaudseid inimesi ahhetama.


Talukompleks asub Võru–Valga maanteest ligi kilomeetri kaugusel, kohe Mõniste külje all. Möödunud nädalal olid talu väravad kutsuvalt avatud, ent uksed suletud, justkui oleks peremees läinud korraks poodi leiva järele. Elumaja seinal välisukse kõrval tervitab tulijat silt „On olemas kolm lolli, jahimees, kalamees ja väimees. Nad lähevad kodust välja ja ei tea – kas nad midagi ka saavad!”.


Nagu teavad rääkida ümberkaudsed elanikud, pani politseiametnik Indrek Põder koos oma politseiametnikust abikaasa Airega neljast hoonest koosneva kompleksi püsti ühe aastaga. Ka enne Indreku vahistamist paar nädalat tagasi käis talus vilgas remonditegevus – sellest annavad märku ehitusmaterjalide jääkide hunnikud talu hoovil. Kompleksi ääreosas on äsja kaevatud tiigi ääres valmimisjärgus veel kaks hoonet: palkmaja ja saun. Koos kuuri, aida, vana küüni ja välikäimlaga on krundil kokku üheksa hoonet. Neist kõige uhkemad on lisaks elumajale veel grillikoda ja saunakompleks. Kogu ehituse hinnanguline maksumus on paarsada tuhat eurot. Indrek Põderi käsutuses oli R-klassi Mercedes, mille hind küünib 50 000 euroni.


Paari hektari suurusel ja paarimeetrise planguga ümbritsetud krundil olid ümberkaudsete elanike väitel toimunud suvel uhked peod. Kohal oli käinud isegi Untsakatest tuntud Margus Põldsepp. Ajakirjanduses on mainitud, et neil pidudel osalesid nii kaitsepolitsei ametnikud kui allilmategelased üheskoos. Näiteks oli olnud üks külalistest tuntud kriminaal Ats Pärnaste, kelle politsei samuti kinni pidas. Väidetavalt osales neil pidudel ka politsei sisekontrolli juht Meelis Ta-
niel, kes on Valga poiss.


Kaitsepolitsei ise Indrek Põderi kohta mingeid kommentaare ei jaga, isegi mitte seda, kas tal on maakodu Mõniste vallas või mitte. Põderi püsielukoht on Tallinna külje all Sakus.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD