Menu

.      

Turvalise interneti päeval näitab PPA Facebookis pettuste teateid

  • Kirjutas BNS

Turvalise interneti päeval näitab PPA Facebookis pettuste teateid

Teisipäeval postitab politsei- ja piirivalveamet oma Facebooki seinale aasta algusest laekunud pettuste teateid - maraton saab alguse hommikul kell 9 ja kestab 12 tundi.

Politseikapteni Maarja Punaku sõnul on erinevate pettuste levik ja kahjud Eestis kasvamas. „Oleme varasematel aastatel Facebooki maratonidel kajastanud ööpäeva jooksul politseile laekunud väljakutseid. Need maratonid on alati inimeste tähelepanu võitnud ja loodame turvalise interneti päeval tuua sarnase tähelepanu massilistele petuskeemidele. Inimesed kaotavad kelmidele igal aastal miljoneid eurosid ning täna toome oma Facebooki lehel esile milliseid võtteid kurjategijad kasutavad, et inimestelt raha välja petta ja kuidas end kaitsta.“

Politsei andmetel langeb igal aasta pettuste ohvriks ligi 1500 inimest ja kahjusummad ulatuvad miljonitesse eurodesse. Lisaks saab politsei aastas kuni 20 000 infoteadet, kus kurjategijad on püüdnud kedagi petta, kuid õnneks edutult. Eesti inimesed langevad enim ohvriks petukõnedele. Ohvriteks langetakse ka investeerimisel ja õngitsuslinkide kaudu, mis on saadetud sõnumiga või vestlusaknas. 

„Ohvriks võivad langeda kõik. Nende pettuste taga on organiseeritud kuritegelikud ühendused, kes ei tegutse Eestist. Küll aga saavad inimesed end kurjategijate eest kaitsta, näiteks ei jaga ega sisesta teiste palvel PIN-koode ega sisestada pangakaardi andmeid veebilehel, mis on saadud lingiga. Jälgige tänast maratoni ja saate sealt ka häid nippe, millega end kurjategijate eest kaitsta," ütles Punak.

PPA Facebooki lehte saavad lugeda ka need inimesed, kellel ei ole kasutajat, tehes seda veebilehel www.facebook.com/politseijapiirivalveamet

20 PÄEVA ENIMLOETUD