Menu

.      

Ulla Preeden lahkub Põlva maavanema ametist

Ametist lahkuv Põlva maavanem Ulla Preeden kinnitas eile, et Igor Taro on Põlva maakonnaga vägagi tuttav. Viimastel kuudel on üheskoos käidud mitmetel Põlvamaa haldusreformiteemalistel rahvakoosolekutel. „Taro on võtnud südamega nii Setomaa kui ka terve Kagu-Eesti teemat, oma senistes ametites on ta aga olnud edukas,” ütles Preeden.

Üks põhjuseid, miks uus maavanem nii kiiresti tööle asub, on Preedeni sõnul viimases staadiumis olev haldusreform. „See on nii suur reform, et siin ei saa jätta vahele ühtegi kuud ega päeva,” lausus ta. Haldusreform ei tohiks tema sõnul olla poliitiline, emotsionaalne või lihtsamat teed mineku otsus – volikogu liikmed peavad mõtlema laiemalt oma inimeste ja kogukonna tulevikule.

„Inimesed tunnevad ühelt poolt haldusreformi vastu huvi, teiselt poolt on aga palju neid, kes ütlevad, et nende elu sellest ei muutu – ei ühel ega teisel viisil,” rääkis Preeden. „Sellisel juhul on näha, et igasugune selgitustöö on vajalik.”

Riigipoolne kommunikatsioon on Preedeni sõnul mõnel juhul jätnud inimestele mõistetamatuks, miks haldusreformi üldse tehakse ja mis sellele järgneb. Maavanema ja ekspertide nõuandvat rolli ei tohi Preedeni sõnade kohaselt alahinnata. Mõistlike otsuste tegemiseks on tähtis, et inimestel oleks võimalikult palju informatsiooni.

Riigireform ja maavalitsuste tulevane ümberkorraldamine sõltub Preedeni hinnangul kohalike omavalitsuste ühinemisest ja nende tulevasest suurusest. „Kui lähtutakse eelkõige miinimumpaketist, ei teki riigile tugevaid partnereid,” lausus Preeden. „Mida tugevamaks nad aga saavad, seda parem on neil ka tulevikus toimetada. Seda tõsiseltvõetavamad partnerid nad riigile on.”

Preeden tunnustas koostööd Võru maakonnaga, nii Kagu-Eesti arengukava osas kui ka läbirääkimistel erinevate algatuste ja projektide juures. Kaks maakonda on tema sõnul väga sarnased nii oma sisult kui ka  olemuselt. „Meid seob ühine idanaaber, samuti on meie inimeste mured sageli sarnased,” lisas Preeden. „Alati on olnud parem seljad kokku panna ja koos läbirääkimiste laua taha minna, enamasti on ka Valgamaa punti tulnud.”

ARVAMUS