Menu

.      

Müüa või mitte müüa?

Selline küsimus on praegu Võrumaa omavalitsusjuhtide ees, sest teisipäeval tuleb langetada raske otsus Võru haigla müügi osas Tartu ülikooli kliinikumile.
Haigla aktsiaid hoidva MTÜ Terve Võrumaa juhatuse esimees Tiit Tõnts ütles küll, et tegemist pole aktsiate müügi, vaid aktsiakapitali laiendamisega, aga tulemus on sama. Võrumaa omavalitsusjuhid kaotavad haigla tuleviku üle kontrolli. Aktsiakapitali laiendamine tähendab, et omavalitsused ei saa kontrolli kaotamise hüvituseks isegi mitte raha.
Ühelt poolt on müügiotsus õigustatud, sest kliendid, Võrumaa inimesed, ootavad raviteenuse kvaliteedi paranemist. Kvaliteedi parandamiseks on omakorda raha vaja ning haigla aktsiate müük peaks raha juurde andma.


Teiselt poolt ei pruugi asi olla nii mustvalge, nagu paistab. Esiteks on ostja, sihtasutus Tartu Ülikooli Kliinikum, majanduslikult väga raskes seisus. Patsiendi jaoks tähendab see, et ravijärjekorrad on pikad ning teenuseid on väga raske kätte saada. Kliinikumi raviteenus võib olla küll hea kvaliteediga, aga sellest on vähe abi, kui seda kvaliteetset asja jagub vaid vähestele. Kui üldse saab rääkida kvaliteedist teenuse puhul, mida pole võimalik soovi korral saada.


Meegomäel asuv Lõuna-Eesti haigla on see-eest rahaliselt väga hea seisus. Võrdluseks – haigla möödunud aasta puhaskasum oli 1,2 miljonit eurot ehk sama suur kui mitukümmend korda suurema Tartu ülikooli kliinikumi kasum. Lõuna-Eesti haiglal on aruande järgi 2,7 miljonit eurot jaotamata kasumit ja ettevõte töötab täistuuridel, samas kui Tartu ülikooli kliinikum jätab rahapuuduse tõttu ära plaanilisi operatsioone.


On teada, et viimaste aastatega on Tartu ülikooli kliinikum kõvasti investeerinud hoonetesse, näiteks uude sünnitushaiglasse, kuhu on hädasti kliente vaja. Kui Võru haigla muutub üheks ülikooli kliinikuks, võib see kaasa tuua sünnitusabi viimise Tartusse ja Võrru jäetakse ainult surmaootel hooldushaiged.


Loodetavasti ei soovi Tartu ülikooli kliinikum Võru haiglat ainult seepärast alla neelata, et jaotamata kasumile ligi pääseda.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD