TERVISEDENDUS • Antsla gümnaasium avas eile siseterviseraja nimega „Hauka vunk”. Kooli direktori Katrin Martinfeldi sõnul on tegemist esimese sellelaadse kooli siseterviserajaga Võrumaal. Samas tähistati eile ka Antsla kooli sünnipäeva.
„Anname liikumisele vunki juurde, rada on meeleolukas ja ühtlasi kasulik,” lausus Martinfeld ja lisas, et õpilastel jätkus päeva jooksul huvi läbida rada ka pärast selle pidulikku avamist. „Samuti lubas vallavanem Merike Prätz, et ka vallavalitsuse töötajad tulevad järgmisel nädalal terviserada läbima.”
Antsla gümnaasiumi siseterviserada on mööda kooli koridore ja treppe kulgev paarisaja meetri pikkune märgistatud rada, kus saab vahetundide ajal kõndida ja spetsiaalsete sündmuste ajal ka joosta. See on esimene selline rada Võrumaal.
Antsla gümnaasium on praeguseks ühena kümnest koolist liitunud Tartu ülikooli pilootvõrgustiku projektiga „Liikuma kutsuv kool”, mis toetab võrgustikus osalevaid koole õpilaste liikumisaktiivsuse võimaluste loomisel koolipäeva jooksul.
VÕRUMAA TOOTJA • Linda Nektar, kes tegeles seni kääritatud jookide tooraine tootmisega, on välja arendanud aroomide väärindamise ja tootmise tehnoloogia. Ettevõtte viimaste aastate investeeringud tootmise laiendusse ning uude tehnoloogiasse ja seadmetesse ületavad miljon eurot.
„Aroomitehnoloogia abil saame väärindada tootmisjääke, mis seni ei leidnud rakendust,” lausus Kobelas tegutseva ASi Linda Nektar juht Kadri Rauba. Uue tehnoloogia kasutuselevõtt koos uutele turgudele laienemisega on tema sõnul ettevõtte järgnevate aastate peamised tegevused.
Aroomitootmine on globaalne äri
Aroomitoodete klientideks on Rauba sõnul tööstused, kes kasutavad tootmiseks erinevaid aroomikomponente. Aroomiäri on tema sõnul globaalne, aroome kasutatakse laialt näiteks toiduainetetööstuses, sealhulgas joogitööstuses ja pagaritööstuses, samuti parfümeerias ning mujal. Aroomitootmine on Eestis aga suhteliselt uus valdkond.
Lehekülg 1076 / 1383