Menu

.      

Võru folkloorifestivali üritused algasid eile tasuta jalutuskäikudega

Võrumaa keskraamatukogu lasteosakonna juhataja Helle Laanpere (pildil keskel sinises särgis) eile juhatamas kirjanik Voldemar Raidaru teemalist jalutuskäiku Võru linnas.	  Foto: Võrumaa TeatajaFOLKLOORIPIDU • Eilsest kuni pühapäevani kestva Võru folkloorifestivali üritused algasid eile keskpäeval jalutuskäikudega Võru linnas.

Esimese jalutuskäigu paarikümnele huvilisele viis läbi Võrumaa keskraamatukogu lasteosakonna juhataja Helle Laanpere ning see kulges Võru kirjamehe Voldemar Raidaru raamatute radadel.

Jutujalutuskäik „Otsime hõbelusikaid” algas Kreutzwaldi ja Roosi tänava ristmikult vana staadioni juurest, kus kirjanik Raidaru lapsena käis sõpradega jalgpalli mängimas ja kus kujunes tema raamatute aines. Raidaru 1956. aastal avaldatud raamatus „Poisid tänavalt” pole küll otseselt mainitud Võru linna, aga raamatu lugejad on tundnud selgelt ära Võru linna ainestiku. Hiljem ilmus Raidaru sulest veel järg sellele raamatule, jutustus „Hõbelusikad”.

Kirjanik Voldemar Raidaru sündis 11. veebruaril 1913 Võrus ja õppis Võru algkoolides. 17aastasena läks ta jalgsi Võrust Tartusse, töötas juuksurina, õppis töö kõrvalt õhtugümnaasiumis ja astus ülikooli. Õpingud jäid tal aga sõja ja okupatsioonide tõttu pooleli. Hiljem töötas ta arhivaarina. Raidaru suri 10. augustil 2006 Tartus.

Helle Laanpere kirjeldas Raidaru lapsepõlveaegset Võru linna olustikku, kus praeguse Kreutzwaldi tänava asemel oli Riia tänav ja selle otsas ühes karjamaa servas eraldatud spordiväljak. Võru jalgpallikoondis kandis toona Ilmarise nime. Võru linna külastas 1931. aastal maailmakuulus Prantsuse tsirkusetrupp. Spordiväljaku kõrval, praeguse Kaitseliidu maja hoovis asus niinimetatud Tsirgu kool, mida kutsuti nii kooli direktori Johan Sirgu järgi ja kus tulevane kirjanik kooliharidust omandas.

Lisaks Raidaru teemale oli eile Võru linnas jalutuskäik niinimetatud kirikukoolist Tamulani, mida vedas Võru Kandle harrastustegevuse juht Silvi Jansons. Täna veab jalutuskäiku luuletaja Contra, homme arhivaar Arthur Ruusmaa ning poliitik Enn Tupp, laupäeval poliitik Ivari Padar ja kultuurimaja Kannel juht, muusik Heiki Kelp ning pühapäeval Võrumaa muuseumide pikaaegne juht Siiri Toomik.

Tasuta üritused ongi viimastel aastatel muutunud Võru folkloorifestivali programmis kõige populaarsemateks, kuna pileti hind on ajas tõusnud ja inimeste võimalus meelelahutusele raha kulutada vähenenud. Lisaks jalutuskäikudele, mis on kavas veel tänasest pühapäevani, on täna õhtul võimalik tasuta vaatama minna kell 17 Kreutzwaldi pargist algavat festivali rongkäiku, mis kulgeb mööda Katariina ja Jüri tänavat. Laada ajal on tasuta Jüri tänaval ja Kesklinna pargis toimuv laat, laadalava kontserdid Kesklinna pargis ning vabalava Kandle aias.

Homme ja ülehomme õhtul on Kesklinna pargis tasuta kell 21 algav öökino, laupäeval kell 20 on tasuta traditsiooniks saanud tänavatants ning sellele Tamula rannas kell 21 järgnev õhtulaulude kontsert, kus astuvad üles festivalile saabunud grupid.

Pühapäeva hommikul kell 9 on tasuta Kreutzwaldi pargis Andre Laine poolt läbi viidav folkaeroobika.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD