Menu

.      

Urvaste kool sai uue võimaluse

Kolme Kagu-Eesti maakonna erivajadustega lapsi teenindav Urvaste kool, mis vahepealses kärpetuhinas taheti peale Vana-Antsla kutsekeskkooli kinnipanemist üldse ära kaotada, sai siiski riigivalitsuselt uue võimaluse.

Eile olid Urvaste koolile õnne soovimas nii haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Janar Holm kui ka ministeeriumi koolivõrgu juht Kalle Küttis, mis näitab, et valitsuses võeti viimasel hetkel aru pähe. Juba Vana-Antsla kooli kinnipanemine oli ennatlik, sest kool oli nii hea, et kõik soovijad ei pääsenud sisse. Nii Vana-Antsla kui ka Helme kool pidid lõivu maksma Eesti piirile rajatud Valga kutsehariduskeskusele, mille säilitamise ja arendamise eest on võidelnud Valga maavanem Margus Lepik.

Nii nagu ütles Urvaste kooli direktor Kalmer Sarv, oli saatus kooli poolt ja päike säras seekord kõrgelt. Sarv on oma kodukohas Valgamaal Õru vallas üks populaarsemaid poliitikuid, tema juhitav valimisliit Koduvald võitis viimased kohalikud valimised ja Sarvest sai vallavolikogu esimees. Võib arvata, et Urvaste kooli tegevuse jätkumisel mängis oma osa direktori sõbralik koostöö Õru valla juhtkonnaga, kes kuuluvad juhtumisi vabariigi valitsuses juhtpositsiooni hoidvasse Reformierakonda.

Pärast eilset tuttuueks renoveeritud koolimajas tehtud ringkäiku võib küll öelda, et sealsed õpilased on saanud omale tipp-topp võimalused. Kooli võib täie tõsidusega nimetada 21. sajandi kooliks. Ent nii nagu tunnistasid mitmed õpetajad, saabub õpilastel pärast kooli lõpetamist tühimik. Õnnega koos on need, kes saavad kusagil mingit tööd, aga enamik peab minema tagasi koju või siis hooldekodusse.

Järgmine samm, millele erivajadustega laste koolihariduse andmise kõrval tuleks mõelda, on erivajadusega noorte edasine elu. On mõttekoht, kas panna lapsed eraldatud tugikodudesse, nagu see oli vahepeal populaarne jõukates Skandinaavia riikides, või luua neile elamiseks võimalused olemasolevasse elukeskkonda tugiisikute kaasabil. Praegu jäävad paljud lapsed pärast kooli tähelepanuta.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD