Menu

.      

FOTOD Vana-Nursi mõisa lugu. Mida toob tulevik?

  • Kirjutas Heleri Lakur

Vana-Nursi mõis FOTO: Aigar Nagel

Nagu igal mõisal, on ka siin oma lugu. Vanast rüütlimõisast ja nõukogude raketibaasi käsutuses olnud mõisakompleksist Lompka külas Võru vallas Võrumaal on saanud ajalugu.

Peahoone, mis on küll säilinud vähemalt väliskujul, seisab tühjana ja laguneb. Viimati kukkus mõisa peahoonel sisse keskmine osa katusest. Tellingud on varisemisohtlikud ja mõisa saatuse pärast on mures mitu kodanikku, kes on toimetuse poole pöördunud.

Vana-Nursi mõisa peahoones oli kuni 1921. aastani kool. Pärast seda kuni okupatsioonini oli Vana-Nursi mõis Eesti vabariigi suurtükiväe kasutuses. Hiljem asus seal Võru gaasianalüsaatorite tehase büroo. Ka Vladimir Ogazkov (pildil) töötas aastatel 1979–1990 Võru gaasianalüsaatorite tehase spetsiaal-konstrueerimisbüroos vaneminsenerina ning tunneb kõiki peahoone endisi ruume une pealt. Foto: AIGAR NAGEL

Mõisa peahoone kuulub eestlasele

Mõisa peahoone, mis on osalt ühe-, osalt kahekorruseline, kuulub praegu OÜ-le Unikaalne Lõuna-Eesti Vana-Nursi Mõis, mille juhatuse liige on Lembit Reimal, kes ostis mõisahoone juba aastaid tagasi. Reimalile kuulub Eestis veel teisigi unikaalseid objekte, näiteks Aegviidus, Munalaius, Peipsi ääres. Need on vaid üksikud näited pikas nimekirjas. Küsimusele, mis saab aastakümneid tühjana seisnud riiklikust ehitismälestisest, vastab Reimal toimetusele, et hiljemalt paari kuu jooksul on plaan paigaldada uued tellingud.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD