Menu

.      

Homme kuulutatakse Jõgeval välja jõulurahu, kuid kas kuulutamine ka rahu kindlustab?

Homme on kolmas advent ja luutsinapäev. Tuntud on vanasõna „Mart matab, Kadri katab, Luutsi tuleb luuaga, Toomas tuiskab taga täis”, mis näitavat, et lund on siis kindlasti. Ööd pärast luutsinapäeva on nimetatud aasta pikimaks, mis kunagise Juliuse kalendri järgi vastab tõele. Hiljem oli aasta pikim öö pööripäevaga seotud ehk toomapäeva (21. detsember) läheduses.

Sel päeval püüti vabaneda kõigest halvast ja kurja tõrjumiseks tuli luutsinapäeval ööseks õlgedesse (heintesse) raudese panna, sest kariloomad ei tahtnud muidu enam õlgi süüa. Kogu tegevust põhjendati sellega, et muidu poeb õlgedesse Luutsi, keda siis ka naljatamisi kotti aeti ja tõrjuti. Lääne-Eestis ja saartel käisid ringi luutsid – maskeeritud jõulusandid.

Luutsinapäeval võis alustada jõulukaunistuste valmistamisega, sest muud tarvilikud tööd olid tehtud. Päevavalgust jätkub nappideks tundideks ja sellepärast tähendab nimi Lucia valgust, valgusekandjat … See on pimedate ja silmahaiguste käes kannatavate inimeste kaitsepühak.

Luutsid olevat eriti vilkad olnud Luutsnikus, kus Pärlijõel valguse käes sillerdavaid pärleid otsiti, et nendega Paganamaa paganaid eemale peletada.

Advendirahu asemel madistatakse nüüdisajal Eestimaal rassismiotsimisega, ja mõned on uhked, et ongi selle üles leidnud ja palga välja teeninud. Teised jälle imetlevad: ilus sõna see koosellumine. Sellest tegi pika lõigu isegi riigitelevisioon, uurides, kui kallis koosellumine notari juures on!? Päevakorras on vihakõne? Mida see sõna-sõnalt tähendab, ei osata vastatagi. Aga juba on see tarvis kriminaliseerida!? Advendirahu rikkujad peaksid ise peeglisse vaatama.

Rõõmustav on, et järgmisel nädalal saab rohkem rõõmu tunda päikesest. Kas homme välja kuulutatav jõulurahu annab ka hingerahu?

Georg Bernard Shaw on öelnud: rahu ei ole mitte ainult parem kui sõda, vaid kindlasti ka vaevarikkam.

{fcomment}

ARVAMUS