Menu

.      

Mitu korda võib üks aasta alata? Ülehomme algab ahviaasta!

Eestlastel, sealhulgas võrulastel algas uus aasta 1. jaanuaril musta maaga. Setudel algas uus aasta paar nädalat hiljem, kuid valge maaga. Esmaspäeval algab ahviaasta peaaegu musta maaga. Mitu korda võib ühe aasta sees aasta alata?

Tegelikult algab esmaspäeval, 8. veebruaril mõned minutid enne päikeseloojangut kell 16.39 Idamaa kalendri järgi 2559. aasta ja ühtlasi ka kevad, ning sobib istutada õistaimi.

Filosoofide sõnul tuleb aja mõistmisel alati lõpust alustada, sest lõpp nihkub ajas edasi, kuid alguspunkt on paigas. Aeg on meie jaoks avastamata, kuigi aeg valitseb kõike, mida me eales ette võtame või mõtleme.

Suured mõtlejad on leidnud, et aeg on vaid olevik. Teised jälle on veendunud, et aeg on vaid minevik ja olevik, mis liiguvad koos tuleviku poole ning olevikust saab minevik tuleviku poole liikumise igal hetkel.

Inimene ei saa elada ilma ajata. Aeg inimesest ei hooli. Aeg toimib ilma meieta. Inimene on ajamõõtmisel jõudnud ülima täpsuseni. Iga nelja aasta tagant tuleb aga kalendrisse veebruarikuu lõppu kirjutada 29. kuupäev ja siis on aastas 366 päeva. See ei tee meid rikkamaks, küll aga 24 tunni võrra vanemaks.

Veel praegugi kasutatakse parema mõistmise huvides, et reisi pikkuseks on kolm päeva, mitte nii ja niipalju kilomeetrit või miili. Ometi asus inimene aega mõõtma ja umbes 3500 aastat tagasi leiutati veekell. 360 aastat tagasi leiutati pendelkell, mis on kõige kauem ajale vastu pidanud kell ning leiab kasutust praegugi.

Seniajani spekuleeritakse: kas aeg on ikkagi pöördumatu? Kas aeg liigub kogu aeg ainult ühes suunas? Kuidas defineerida aega?

Ülehomme algav ahviaasta on täidetud ekstsentrilisusega, kuid nautige seda, sest ahv leiab väsimatult omapärase lahenduse, mille üle ta alati ise rõõmustab ja paneb teidki kui mitte naerma, siis muiet te tagasi hoida ei suuda.

ARVAMUS