Menu

.      

Riigiasutuste kolimise teema jätkub kuu pärast

Valitsus sai neljapäeval ülevaate riigi ülesannete analüüsist, mis vaatab üle riigi avalikud ülesanded ja nende korralduse asutustes. Valminud analüüs annab sisendi Riigivalitsemise reformi järgmisteks etappideks, sealhulgas riigiasutuste pealinnast väljaviimisele. Valitsuses jätkuvad arutelud augustis.

Riigi ülesannete analüüs puudutab sisuliselt Võru maavanema ettepanekut kolida Kagu-Eestisse riigimetsa majandamise keskus (RMK). „Kui soov riigireformi käigus kolida piirkondadesse keskvalitsusega nõrgalt seotud asutusi on tõepoolest siiras, siis kõige loogilisem on Kagu-Eestisse tuua RMK,” ütles Kõiv. „Riik on ise leidnud, et nutika spetsialiseerumise tugevdamiseks võiks Kagu-Eesti keskenduda metsale ja puidule.”

Analüüs keskendub kümnele fookusvaldkonnale: transport, tervishoid, rakendusüksused, ettevõtlus, IKT, maavalitsused, asutuste pealinnast väljaviimine ja kaugtöökohad, muuseumid, maavarad, ühishoone.

„Valitsus jätkab augusti alguses aruteludega, need puudutavad ka asutuste pealinnast väljaviimise teemat,“ ütles Kristina Haavala rahandusministeeriumi avalike suhete osakonnast. „Otsuseid ootavad mitmed valdkonnad, seetõttu tehakse need etapi kaupa.”

Riigihalduse ministri Arto Aasa sõnul on esimest korda valminud terviklik analüüs riigi teenuste ja ülesannete korralduse kohta. „Analüüs on väga mahukas, 700-leheküljeline, otsuste tegemist ootavaid valdkondi on palju,” lausus Aas.

Analüüsis ei esitata Aasa sõnul veel konkreetseid ettepanekuid asutuste ümberpaiknemise kohta – valitsuse tegevusprogrammi kohaselt tuleb täpsem asutuste väljaviimise aja- ja tegevuskava koostada koostöös ministeeriumidega sügiseks.

Riigivalitsemise reformil on kolm peaeesmärki: muuta kogu Eestis kättesaadavaks kasutajate vajadustele vastavad avalikud teenused, lihtsustada ettevõtjate ja elanike suhtlust riigiga ning tõhustada riigi sisemist töökorraldust.

“Analüüs näitab, et kuigi Eesti riik toimib ka praegu ladusalt, saab paljusid asju teha oluliselt lihtsamalt ja efektiivsemalt. Ametkondlikku dubleerimist, bürokraatiat ja killustatust on väikese Eesti kohta liiga palju,” ütles Aas. Ootame analüüsidest ja reformidest kasu ka Võru maakonnale.

ARVAMUS