Menu

.      

JUHTKIRI Poolduv erakond

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Selle nädala lõpus, 10. septembril peab Keskerakond Paides erakorralist kongressi, et valida erakonnale uus esimees, juhatus, aukohus. Alanud nädalat võib keskerakondlastele nimetada suureks moosimise nädalaks, kus mõlema esimehekandidaadi toetajad teevad viimaseid jõupingutusi, et kõhklevaid delegaate oma leeri meelitada. Avanev pilt räägib ülimalt tasavägisest rebimisest.

Tanel Kiike toetab pigem 365 delegaati, Mihhail Kõlvartit 354. Teadmata on 424 delegaadi eelistus. Kas emmal-kummal kandidaadil õnnestub ennast konkurendist lahti rebida? Teoreetiliselt on see võimalik väga kõva ja veenva ettekandega, mis vastase varju jätaks. Teiseks on moosimisnädal, kui palju kõhklevaid delegaate suudetakse ära veenda.

Rahvusringhääling (ERR) meenutas, et 2015. aastal võitis Edgar Savisaar Kadri Simsonit vaid 55 häälega. Kui meenutada, siis erakonnale sellest midagi head ei tulnud, et Savisaar niimoodi juhitooli külge klammerdus. Jüri Ratas sai viimati esimehe valimistel kolmandiku vastuhääli, mis näitas põletikku erakonnas, millega Ratas tegelema ei hakanud. Nüüd on olukord selline, kus kummalgi kandidaadil pole veenvat ülekaalu.

Kõlvarti toetusbaas on Saaremaa, Tartu ja eranditult Tallinna piirkonnad. Kiige toetuspind on laiem, haarates Hiiumaa ja suure osa Eestist. Ning siis on veel kahevahel Põhja-Eesti ja Võrumaa, kus otsustati toetada mõlemat kandidaati.

Kongressile on oodata 1143 delegaati, neist 883 tulevad piirkondadest. Peale selle on hääleõigus 165 volikogu liikmel, 65 asutajaliikmel ning delegaatidel Keskerakonna noorte-, nais- ja seenioride kogust, mis kõik saadavad kümme delegaati. Veel pole selge, kui palju delegaate võib kõrvale jääda tervislikel põhjustel, sest näiteks erakonna asutajad on kõik eakamad inimesed. Ilmselt korraldab erakond kongressipäeval delegaatidele bussitranspordi, et keegi sõiduvahendi tõttu tulemata ei jääks.

Kõige nirum võimalus Keskerakonnale on see, kui ükskõik kas Kiige või Kõlvarti valimisel osutub uus juhatus hoopis teise kandidaadi toetajaks ning hakkab esimehe tegevust blokeerima. Siis osutub hädavajalikuks korraldada uus erakorraline kongress. Mõistagi ei saa täielikult välistada sedagi, et erakond lõheneb ning rahulolematud asutavad uue partei. Kuna järgmisel esmaspäeval algab riigikogu sügisistungjärk, siis on Keskerakonnas selguse saamine vägagi    vajalik.

ARVAMUS