Menu

.      

JUHTKIRI Lõhkine küna

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Kui olukorda piltlikult kirjeldada, siis õpetajate palgatüliga ollakse lõhkise küna ees ja aina lõhkisemaks see muutub. Pole ju lootustki, et läbirääkimised saaksid kuhugi viia, kui peaminister ütleb, et jah, õpetajate palka on vaja tõsta, aga raha selleks ei ole (ja ilmselt niipea ei tulegi).

Rahandusminister Mark Võrklaev andis teada, et palgatõusudeks raha leidmiseks oleks vaja tõsta nii tulu- kui käibemaksu veel kahe protsendi võrra. Eks need ole kõige kergemini kogutavad maksud.

Kolmapäeval kostusid juba lausa dramaatilised noodid. Sotside esimees ja siseminister Lauri Läänemets lubas valitsuses tugevat toetust haridusminister Kristina Kallasele, kui too esitab kokkuleppe kava, mis aitaks tõsta õpetajate keskmise palga 120 protsendini. Siseminister ei unustanud lisamast ka päästjate palgatõusu, kuid paistab, et lubatud toetusest jäi ikkagi väheks. Neljapäevasel valitsuse istungil olevat arutatud õpetajate palgaprobleemi mitu tundi, siiski lõpuks kuhugi jõudmata.

Olemata jäi Reformierakonna väikepartnerite tõeliselt tugev avaldus: kui Reformierakond ei muuda suhtumist õpetajate palgaküsimusse, siis sotsid ja Eesti 200 hakkavad kaaluma võimuliidust lahkumist, kuna koalitsioonikokkulepe enam ei toimi.

Aastate eest oli Eesti usin kehvadeks aegadeks raha kogumisel küll stabilisatsiooni- ja ei tea millistesse fondidesse veel. Kas need on nüüdseks rahva teadmata viledaks löödud, sest põhimõtteliselt peaks praegusel ajal just sellistest fondidest abi olema.

Õpetajad ei ole lootust jätnud ja nagu kinnitasid eilehommikused uudised, üritavad pedagoogide esindajad leppida kokku uut kohtumist peaministriga, et Kallase-kaljut kõigutada. Siinkohal saaks peaminister öelda: lugege mu huultelt, raha ei ole!

Neljapäevase valitsuse istungi järel pidi oma otsuse ütlema riiklik lepitaja Meelis Virkebau, kes võttis veel lisaaega. Esmaspäevaks võiks lepitaja anda haridustöötajate ametiühingule vabad käed hakata ette valmistama üleriiklikku streiki.

Lausa pidurina mõjub õpetajate palgatülis Eesti linnade ja valdade liidu suutmatus otsustada, kas olla palgaläbirääkimiste protsessis osapool või mitte. Selge, et 79 omavalitsust on haridusasjades erinevatel seisukohtadel, aga niimoodi pidurit panna….. häbi, häbi.

Meenutada, et hea haridus on meie riigi arengu alus – nüüd hakkab endal häbi…

ARVAMUS