Menu

.      

Haanja maraton jääb jälle ära

Viimase, tunamullu 9. märtsil Haanjas peetud suusamaratoni start.  Foto: Võrumaa TeatajaLUMEPUUDUS • Laupäeval toimuma pidanud „Estoloppeti” sarja kuuluv Haanja maraton jääb tänavu juba teist aastat järjest lumepuudusel ära. Maratoni korraldaja Aare Eiche andis teada, et möödunud nädalavahetuse soojakraadid viisid trassilt viimase lume. „Kolm päeva tagasi said Haanjas peetud veel Eesti noorte meistrivõistlused murdmaasuusatamises,” ütles Eiche, „kui laupäeval olid põhirajad sõidetavad, siis ühe ööga muutus olukord kapitaalselt. Pühapäevaks oli staadion vee all ja rajad jääs.”

Algul kaaluti maraton asendada suusamatkaga, kuid ka selleks pole enam piisavalt lund. „Haanjas on kevad käes, suusatamist saab siin nautida järgmisel talvel,” märkis Eiche.

Viimane, arvult 41. Haanja maraton toimus tunamullu. Varem 19 aastat Haanja maratoni korraldamisega tegelenud Urmas Veer-oja ütles, et ei mäleta sellist aega, mil maraton oleks nõnda lumepuudusel mitu aastat järjest ära jäänud. 1970. aastatel oli küll paar aastat nii külm, et maraton tuli asendada matkaga, aga et Haanjas lund poleks olnud, seda pole olnud. „Nüüd on vanajumal kahel järjestikusel aastal vastu olnud,” lausus Veeroja.

Veeroja ütles, et nädalavahetusel said Haanjas veel võistlused peetud, aga nüüd on rajad jäised. Kui freesiga rada sisse ajada, sulab see päeval seitsme-kaheksa soojakraadi ja päikse käes ära. Matkata veel Haanjas saab ja kohati on lumeolud väga head, aga olukord on väga erinev. Eeloleval nädalavahetusel pidid Haanjas toimuma Suure Munamäe mängud ja Võrumaa mängude Haanja suusapäevak, aga need võivad kesiste lumeolude tõttu samuti ära jääda.

„Praegu elame päev korraga,” rääkis Veeroja, „öösel on väike miinus, päeval seitse-kaheksa soojakraadi. Lumi sulab silmnähtavalt.”
Veeroja meenutas, et 2007. aastal oli juhus, kus sõjaväelaste MMi peeti 16 soojakraadi juures, aga siis kühveldasid sõjaväelased lund. Tavavõistluste puhul sellist võimalust pole.

„Estoloppeti” suusasarjas planeeritud kuuest maratonist sõideti tänavu neli: Viru, Tamsalu-Neeruti, Alutaguse ja Tartu maratonid. Sõitmata jäid Tallinna ja Haanja maratonid.

„Estoloppeti” sarja juht Robert Peets ütles, et hooajaga võib siiski rahul olla, sest üldarvestuse pidamiseks on vajalik vähemalt nelja maratoni toimumine. Autasustamise kohta edastatakse info käesoleva nädala jooksul.

20 PÄEVA ENIMLOETUD