Menu

.      

Riigikogulane vastab öise alkoholimüügi kohta

Foto: WikipediaKÜSIMUS–VASTUS • Eestis on kaasavõetava alkoholi öine müük seadusega keelatud, samal ajal ei suuda politsei ega kohalikud omavalitsused toime tulla öösel avatud söögikohtadega, kust on võimalik alkoholi kaasa osta. Olukord sarnaneb niinimetatud kuiva seaduse ajaga Nõukogude Liidu lõpupäevil, mil viina sai osta taksodest või naabri juurest ja inimesed asutasid koduseid viinavabrikuid. Näiteid, kuidas öösel on võimalik alkoholi osta, leiab kõikjalt Eestist, viimane nii-öelda leiutis on alkoholi laenutus Post24 pakiautomaatidest, millele pääseb ligi ööpäev läbi.

Kuivõrd öine alkoholimüük on vaatamata keelule muutunud Eestis valdavaks, saavad kahju need kaubandus- ja teenindusettevõtted, kes täidavad ausalt seadust. Nii jätkudes kujuneb olukord, kus turule jäävad alles ainult ebaausad kauplejad ja rahvaalgatuslikud öised müügikohad. Öine alkoholi müügi keeld pole vähendanud Eestis alkoholi tarbimist, see püsib endiselt maailma tipus.
Kuivõrd Eestis kujundavad elukeskkonda ehk võtavad vastu seaduseid Riigikogu liikmed, siis küsisime Kagu-Eestist valitud Riigikogu liikmetelt, kas ja kuidas on võimalik piirata alkoholi öist müüki ning kui seda pole võimalik teha, siis kas tuleks võimaldada öösel alkoholi müüa kõigil soovijatel.

Küsimused olid järgmised: 1. Eestis on kehtestatud öine alkoholimüügi keeld, aga üle Eesti, kaasa arvatud Võrust, tuleb teateid juhtumite kohta, kus baaridest müüakse öisel ajal alkoholi kaasa. Elu näitab, et politsei on võimetu olukorda kontrollima. Kas ja kuidas on võimalik sellist tegevust, öist alkoholi müüki piirata? 2. Kuivõrd öine alkoholimüük jätkub vaatamata keelule ja statistika näitab, et öise alkoholimüügi keeld pole alkoholi tarbimist vähendanud, siis kas tuleks taastada kõigile kauplejatele võimalus öisel ajal alkoholi müüa ja miks?

Vastused on toodud vastamise järjekorras.

Heimar Lenk (Keskerakond): 1. Seda, kuidas öist salaalkoholi müüki piirata, peaks küsima ikka Võru linnapea ja linnavõimu ning maavanema käest. Korra tagamine regioonis on otseselt nende ülesanne. Kui politsei ei ole suuteline olukorda kontrollima, siis tuleks pöörduda siseministri poole ja temale see informatsioon edastada. Ega neid baare nüüd Võrus nii palju pole, et ei saaks neid kontrollida ja nende pidajatega ennetustööd teha. Kui on teada baarid, kust viina kaasa saab, tuleks neid jälgida ja keelatud alkoholi müügi korral litsents ära võtta. Mina ei näe öist viinamüüki probleemina, mille lahendamiseks parlamendi poole pöörduda. Kui kohalik võim asjaga hakkama ei saa, siis tuleb ta valimistel maha valida ja uus asemele tuua. Tallinnas, kus Keskerakond võimul, pole ma öise viinamüügi probleemist kuulnud.

2. Muidugi mitte! Oleks kena küll, kui Võru taastaks öise viinamüügi, saaks üle Euroopa kuulsaks ja kaubanduskäive kasvaks taevani. Legaliseerige siis tütarlaste laenutamine ka ja saate kohe rekordite raamatusse sisse. Ma ei arva, et Katariina niisugust linna Võru kohale tahtis. Kui Võru ei saa probleemiga hakkama, siis tähendab, et eesotsas on valed inimesed ja nemad tuleb asendada uutega.

Meelis Mälberg (Reformierakond): Olen veendunud liberaal ja üldiselt piiranguid ei toeta. Pigem peaks kasvatama inimeste teadlikkust, mitte käskima ja keelama. Teavitus, alternatiivsete tegevuste pakkumine annavad kindlasti parema tulemuse.

Mind isiklikult see piirang ei puuduta. Olen mittesuitsetaja ja alkoholi tarbin mõõdukalt, seega ei tunne mitte mingit vajadust öösiti napsi järele minna.

Urmas Klaas (Reformierakond): Kui alkoholi öise müügi piirang sisse viidi, olin ma selle sammu edukuse osas üsna skeptiline. Paraku elu näitab: kes ikka juua tahab, see saab ka alkoholi kätte. Me oleme piiranud alkoholi reklaami, alkoholi tootjad on näiteks ise kokku leppinud piiri, millest üle nad õllele ja siidrile kangust juurde ei anna. Kindlasti avaldavad mõne aja pärast ka need sammud oma mõju.

Ometi ei pea ma õigeks, et astuksime sammu tagasi ja annaksime öisele alkoholimüügile rohelise tule. Politsei andmetel on õiguskord selle müügipiirangu tõttu paranenud. See on kahtlemata hea.
Mida aga tuleks meil enam teha ja teha seda nii üksikisiku kui kogu ühiskonnana, on väärtustada terveid eluviise. Alkohol ei kao kuhugi, seda on joodud ja juuakse edaspidi. Ent seda ei pea nii palju jooma, et mõistus segi ja tervis käest läheb. Käsu ja sunniga seda ei lahenda, vaja on inimeste väärtushinnanguid muuta.

Tarmo Tamm (Keskerakond): Nendes baarides, kus selline rikkumine on aset leidnud ja politsei poolt tuvastatud, tuleb kauplemisluba tühistada. Sellistel juhtumitel peab olema nulltolerants ja see paneb mõtlema, et kas tasub riskida või mitte. See, et seaduse täitmist ei suudeta kontrollida, on õhukese riigi tagajärg ja sellega ei saa leppida. Siseturvalisuse pealt on nii palju kokku hoitud, et rohkem kärpeid see valdkond enam üle ei elaks. Kui isegi linnas ei suuda politsei ebaseaduslikke tegevusi kontrolli all hoida, siis mida me saame rääkida maapiirkondades valitsevast olukorrast?

Mingist alkoholimüügi piirangute kaotamisest ei ole küll mõtet rääkida, sest meil on alkoholimüük niigi väga liberaalne. Tuleb suunata rohkem vahendeid kontrolli tõhustamiseks ja rikkujaid peab karistama.

Inara Luigas (MTÜ Demokraadid): Olen jätkuvalt seda meelt, et öist alkoholimüüki piirata. Üldse kogu alkoholimüüki peaks piirama kordades. Puhkepäevadel ei tohiks üldse alkoholi müüa. Bensiinitanklates keelaks müügi ja sellistes pubides-baarides-kiirkohvikutes, nagu seda on Võru Nooruse Kiirtoidukohvik. Alkoholi tohiks müüa vaid kohtades, kus seda saab nii-öelda viisakalt tarbida, kui alkoholi joomise juures võib viisakusest üldse rääkida. Nooruse Kiirtoidukohvik ei vääri kaugeltki ööpäevaringset alkoholi müügiluba.

Loodan, et Võru linnavalitsus juba selle nimel ka tegutseb, et niisugused alkopunktid saaks lähiajal suletud. Julgustan inimesi tegutsema, et iga väikseimgi juhtum – alkoholi tarbimine avalikus kohas, alaealiste viibimine öösel väljas, avaliku korra rikkumised – kõik saaksid fikseeritud. Politsei peab iga korrarikkumise korral tegutsema. Kui politseil pole rahalisi ressursse, tuleb eelarvet suurendada; kui ei tule inimesi politseisse tööle, tuleb palka tõsta; ükskõikselt tegutseda ei tohi. Hetkel tekib tunne, et väikesi korrarikkumisi enam ei fikseeritagi ja nendesse suhtutakse kui tavapärasesse ellu. Ka linnavalitsus ja volikogu korrakaitsekomisjon peavad rohkem vaeva nägema, et tagada avalik kord. Selleks on hoobasid palju, rakendused jäävad pigem tahtmise taha kinni. Huvitav oleks lugeda volikogu korrakaitsekomisjoni protokolle, milliseid teemasid ja kui sügavuti on käsitletud, millised on tulemused. Igatahes pooldan ka selliseid suundi, kus öise alkoholimüügi punktid viiakse linnast välja.

Ülo Tulik (IRL): 1. Eesti kuulub riikide hulka, kus on alkohol kergesti kättesaadav ja kus on alkoholi müügikohti võrreldes paljude teiste riikidega liialt palju. Eriti võrreldes põhjamaadega on see nii, aga samuti näiteks Ameerika Ühendriikides on just kange alkoholi ostmine tehtud märksa raskemaks kui meil. Lihtsamaks on see tehtud kindlasti meie naabrite juures Venemaal, kus võib kanget alkoholi osta ööpäevaringselt.

Ööpäevaringne alkoholimüük ei ole lahendus, kui me soovime alkoholi tarbimist vähendada. Lahenduseks saab olla ikka öine müügikeeld ja sellest kinnipidamine. Meie kõik oleme näinud sellist aega, kus alkoholimüük oli keelatud, aga igast teisest taksost said joogid kätte, kui seda soovisid. Täna see nii ei ole, sest kehtestatud karistused ja politsei hea töö lõpetas selle tegevuse. Samalaadselt tuleb tegutseda ka baaride suhtes, kus selline tegevus toimub. Olen kindel, et politsei saab sellega hakkama, aga ilmselt ei kuulu see tegevus hetkel veel politsei prioriteetide hulka.

Ester Tuiksoo (Keskerakond): Alkoholi tarbimise vastu võitlemine on väga lai teema. Antud küsimus on vaid üks osa kogu alkoholipoliitikast.

Aga öise alkoholi müügi kontrolli kohta arvan, et seadus on täitmiseks ja siis tuleb ikkagi kontrolli tugevdada. Isiklikult arvan, et öise alkoholimüügi keeld on siiski ära hoidnud mõne raske avarii.
Võiksime oma alkoholipoliitikas võtta eeskuju Põhjamaadest, kus rakendatakse üsna rangeid piiranguid alkoholi müügile. Mõistlikul tarbijal on tavaliselt mingi sortiment alkoholi varuks ja teda sellised piirangud ei puuduta. Seega pooldan väga efektiivsemat alkoholipoliitikat.

Rein Randver (SDE) ei vastanud.
Kalvi Kõva (SDE) ei vastanud.
Valdo Randpere (Reformierakond) ei vastanud.
Priit Sibul (IRL) ei vastanud.

20 PÄEVA ENIMLOETUD