Menu

.      

Riigikogulane vastab meeste tervise kohta

Foto: WikipediaKÜSIMUS–VASTUS • Seoses isadepäevaga uurisime Riigikogu liikmetelt nende arvamust meeste tervise kohta.

Eesti meeste olukord on mitme näitaja põhjal muu maailma sookaaslastega võrreldes kehvem, eriti madal on Eesti meeste eluiga. Suremuses eesnäärmevähki on Eesti mehed maailmas suisa esikohal.

Mehed surevad noorelt, mis tähendab küll väiksemat koormust pensionisüsteemile, aga viib ühiskonna tasakaalust välja. Eesti meeste tervise parandamiseks tuleks midagi kiiresti ette võtta, ent nagu alati sellisel puhul kipub olema, on selleks praegu kõige kehvem aeg – Eesti ühiskond elab läbi üle aegade üht suuremat kriisi.

Küsimused riigikogulastele olid järgmised: 1. Saabumas on isadepäev, kuid Eesti meeste tervisega on väga halvad lood, meestearst Margus Punabi sõnul on Eesti mehed maailmas eesnäärmevähki suremuses esikohal. Mida teie arvate – kuidas saaks meie meeste tervist parandada nii, et nad elaksid kauem? 2. Kuidas te ise enda või oma pere meeste tervise eest hoolitsete?

Vastused on toodud vastamise järjekorras.

Meelis Mälberg (Reformierakond): Kiiret ja toimivat retsepti pole. Teavitustöö on see, mida saab riik teha.

Igaüks ise peab muutma oma kahjulikke harjumusi ja järjepidevalt tegelema ennetusega. Ise katsun elada nii tervislikult, kui on võimalik. Ma ei suitseta, tarbin alkoholi mõõdukalt, tegelen spordiga ja viimasel ajal olen hakanud teadlikumalt toituma. Kindlasti tahan tulevikus leida aega rohkem puhkamiseks.

Heimar Lenk (Keskerakond): 1. On vaid üks soovitus, millest aga paljud noormehed kinni hakata ei taha. Tuleb korrata Lenini sõnu: „Õppida, õppida, õppida!” Vaid hästi haritud noorhärra võib  loota paremale tulevikule. Ülejäänuid, kellel haridust puudu jääb, meie praeguses ühiskonnas polegi võimalik aidata, veel vähem päästa. Niikaua, kuni meesterahva edukuse tunnuseks loetakse tema raha, automudeli hinda ja väljalaskeaasta arvu, pole muutusi loota. Meedia poolt loodud mehekuju peab olema turske isane, kes on priske pangaarve ja eduka ärimehe mainega. Veab neil meestel, kelle abikaasa vähemaga lepib ja oskab hinnata ka mehe armastust ning kiindumust perekonda ja lastesse. Ent kahjuks on raha saanud ka pereõnne vältimatuks tagatiseks. Nii siplevadki mehed suletud ringis, kus närvipinge ja üle jõu käiv töö nõuab õhtuti pudelit ning lõhub tervist.

Veel hullem on olukord siis, kui mehel pole üldse tööd. Sel põhjusel on meil liialt palju üksikuid perekonnata noormehi, kes lihtsalt ei julge tühjade taskutega püsisuhet luua. Praeguses Eestis ei olegi tavalisel inimesel, kes äri ajada ja varastada ei taha, võimalust õnnelikuks saada. Paradoks, millest palju rääkida ei taheta, on see, et meie meeste eluiga langes järsult pärast omariikluse saavutamist. Enamik mehi polnud kapitalismiks valmis ja uue elukorraga harjumine nõudis kohutavaid pingutusi. Seepärast tulebki laulva revolutsiooni kangelasi praegu kahjuks kaotajate põlvkonnaks lugeda.

2. Enda eest hoolitsemisel on tänapäeval vist küll kõige tähtsam rahulikku meelt hoida ja stressi eest võimalikult kaugele joosta. Viimane on meeste suurim vaenlane, keda peame võitma. Kerge see pole, kuid proovima peab! Kui värske statistika ikka ütleb, et tänasel noorel mehel on šanss tervena elada vaid 48. eluaastani, siis on ühiskonnas midagi väga viltu. Euroopalik kultuuritaust, mis nõuab igal alal parim olemist, veab meid järjekordselt alt. Läänemaailma inimese elu eesmärk on olla õnnelik ja kui see tal välja ei tule, siis tulebki talle kallale haigus, mida nimetatakse depressiooniks. See võib aga haarata tervet ühiskonda. Niisiis, ettevaatust!

Ester Tuiksoo (Keskerakond): Igaühe enda tervis algab ikka kõigepealt tema enda suhtu-
misest oma tervisesse. See on valdkond, mida keegi teine meie eest ära teha ei saa. Rõhutan ikka vanu üldtuntud tõdesid: tervislikud eluviisid, regulaarne arstlik kontroll, stressi kontrolli all hoidmine, sportlik eluviis. Püüan hoida positiivseid ja armastusväärseid inimestevahelisi suhteid.

Urmas Klaas (Reformierakond): On tõsi, et meie meeste ja naiste keskmine oodatav eluiga võrrelduna Euroopa Liidu keskmisega on madalam. Samas aga on meie inimeste keskmine oodatav eluiga viimase üheksa aastaga kasvanud Euroopa Liidus kõige kiiremini ja ma ei arva, et meil oleks põhjust paanikaks. Inimesed käituvad märksa terviseteadlikumalt, liiguvad rohkem, toituvad tervislikumalt – see kõik on positiivne.

Meeste puhul on kindlasti probleemiks see, et naistega võrreldes on meil rohkem kahjulikke harjumusi. Mehed tükivad rohkem liialdama alkoholiga ja ka suitsetavad rohkem. Mehed on riskialtimad, eriti noored mehed. Enesealalhoiuinstinkt pole nii suur kui naiste puhul. Rumalat hulljulgust kohtab meeste juures kindlasti rohkem kui õrnema sugupoole juures. Seeläbi on õnnetusi rohkem ja seeläbi ka väga kurbi lõpptulemusi.

Mis aitaks? Pakun välja ühe lahenduse. Uuringud näitavad, et mida haritum on inimene, seda enam ta oma tervisele tähelepanu pöörab. Eestis on huvitav tõsiasi: mehed on võrreldes naistega vähem haritud. Seega tuleks rohkem tähelepanu pöörata meeste haridusele. Miks poisid kooli pooleli jätavad, miks neil pole koolis huvitav, miks nende elav loomus koolis piisavalt rakendust ei leia? Nendele küsimustele vastuste otsimisega tuleb meil rohkem tegeleda.

Iga inimese tervis sõltub palju sellest, kuidas me iseendasse ja oma tervisesse suhtume. Ise püüan rohkem liikuda, süüa tervislikumalt. Suitsu ma ei tee ja alkoholiga ei liialda. Seega püüan tervist hoida. Ent eks elus on ikka nii, et teisi õpetada on lihtsam, kui ise väärtuslikke nõuandeid järgida.

Ülo Tulik (IRL): 1. Meeste tervist saavad parandada eelkõige mehed ise ning seda läbi sportimise ja tervislike eluviiside. Väga tähtis on ka toitumine, sest ülekaalulisus on eelkõige just sellest tulenev. Tervisliku toitumise eelduseks on normaalne sissetulek ning hea armastav naine, kes selle toidu valmistab ja pere toidulauda jälgib. Kui need asjad on korras, elab eesti mees kauem kui keskmine eurooplane.

2. Meie pere meespere on heades suhetes spordiga, millele kaasnevad sportlikud jahilkäigud nädalalõpul metsas, ja meil on suures osas tagatud ka esimeses punktis välja öeldud tingimused. Tervisliku toitumise aitab tagada just meespere kütitud jahisaak, sest metsast saab märksa väiksema rasvasisaldusega liha kui poest.

Tarmo Tamm (Keskerakond): Meeste tervise olukord on murettekitav ja tuleb tunnistada, et sellele pole eriti tähelepanu pööratud. Üks pool tervisest on ka meestest endast sõltuv, tuleb pidada lugu tervislikest eluviisidest ja tuleb vähemalt korra aastas külastada perearsti. Küll on suur probleem eesnäärmevähki haigestumine ja selle õigeaegne avastamine. Selle puhul tuleb küll tunnistada riigi tervishoiusüsteemi saamatust. Miks ei eraldata raha selle haiguse ennetamiseks, on minul küll raske aru saada. Ennetustöö on alati odavam kui hilisem ravi ja säästaksime paljusid inimelusid.

Ise püüan võimaluste piires aktiivselt vaba aega veeta ja korra aastas käin ka perearsti juures uuringutel. Ka toitumisele tuleb pöörata suurt tähelepanu ja õhtul televiisorit vaadates tuleb külmkapiuks lukku panna. Näljatunde võtavad hästi ära nii õunte kui ka porgandite söömine ja sellest tervis võidab, kui organism ei pea enne magamaminekut midagi rasket seedima.

Kalvi Kõva (SDE): Jah, eks meeste tervis ole nende endi kätes. Ühiskond, riik ja pere on meestele seadnud suhteliselt kõrged ootused, kuid mees on tugev ega taha põruda ja alla anda. Aastas kord arsti juures kontrollis käia, nagu soovitab dr. Punab, on jõukohane meile kõigile, aga …

Olen Rõuges meestele korraldanud meeste tervise päeva ning loodan, et nii mõnigi sõber on seepeale süvitsi mõelnud oma toitumisharjumuste ja eluviisi peale. Ise olen püüdnud oma tervise huvides ikka paar korda nädalas sporti teha, aga kahjuks on nendeks kordadeks korvpall või muu rahmimine, mitte rahulik kepikõnd. Eks rasvast tilkuv peekon maitseb ka kordades rohkem kui keedetud kaalikas. Jah, nii ta on, et perearsti juurde vererõhutablette otsima minnes vangutab doktor Margit pead ja manitseb, et mine või koolijütsi kombel nurka seisma.

Rein Randver (SDE) ei vastanud.
Inara Luigas (MTÜ Demokraadid) ei vastanud.
Valdo Randpere (Reformierakond) ei vastanud.
Priit Sibul (IRL) ei vastanud.

20 PÄEVA ENIMLOETUD